Вимога відмінити рішення про оптимізацію ЗОШ №9

Панове депутати Краматорської міської ради!

Ми, батьки, рідні та близькі учнів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 9, ВВАЖАЄМО ПОМИЛКОВИМ ТА НЕОБҐРУНТОВАНИМ рішення «Про оптимізацію ЗОШ 9 в рамках загальної оптимізації освітньої мережі міста та переведення всіх учнів до складу інших міських закладів освіти», озвучене заступником начальника Управління освіти Денисом Сисоєвим на нараді представників Управління освіти Краматорської міської ради Донецької області з директорами шкіл міста, з наступних причин.

1. На даний час місто знаходиться під постійними артилерійськими обстрілами з боку РФ, у результаті чого пошкодженими й не придатними для навчання вже зараз є декілька шкіл міста, серед яких ЗОШ №15 (+/- 300 учнів) та ЗОШ №23 (+/- 500 учнів). Неможливо спрогнозувати, чи вдасться у такий важкий час зберегти неушкодженими іншу частину освітньої мережі міста. Зважаючи на це, у реаліях сьогодення вважаємо не доцільним й не ефективним приймати передчасні рішення по майбутньому функціонуванню навчальних закладів.

2. Батьки цілеспрямовано обрали саме цю школу для навчання своїх дітей у рамках права наданого їм абз.2 ч.2 ст. 8 ЗУ «Про середню освіту», що закріплює можливість батьків на власний розсуд обирати загальноосвітній заклад для навчання своєї дитини. Вибір батьків був сформований на основі територіального розташування закладу, її матеріально технічної бази та, в першу чергу, через високий професійний рівень педагогічного складу. Понад 50% вчителів школи втратять фактичну можливість працювати, через нестачу годин навантаження, як наслідок, їх трудові договори будуть призупинені.
Результат: 1.Батьки змушені шукати для дітей новий заклад для навчання, що відповідатиме за рівнем освіти. 2.Після стресу пережитого під час війни, замість повернення у рідну школу, учні повинні проходити адаптацію у новому колективі та призвичаюватись до роботи з новими вчителями, що є психологічно важким процесом та може ще більше пошкодити психіку дитини.

3. Планова наповнюваність ліцею № 4 "Успіх", до якого планують перевести наших дітей складає 925 учнів, в довоєнний період у школі навчалося +/- 1100 учнів. При такому приєднані загальна кількість учнів складатиме +/- 1500 дітей, що ускладнить функціонування школи та значно знизить ефективність навчального процесу.
Окрім складнощів у навчальному процесі, учні будуть позбавлені можливості розвивати власноруч створені позакласні проєкти. Хаб «Бірбєрлога» та шкільне підприємство "Вакуваті" є візитівками не тільки школи, а й усього міста.

4. У школі в довоєнний період навчалося близько 500-600 учнів, більшість з яких планують продовжити навчання. Навчальний заклад розташований в центрі житлового масиву та оточений автомобільними дорогами із напруженим рухом. Учні набрані за територіальним принципом, щоб забезпечити безпеку для життя та здоров'я дітей під час відвідування школи в основний час навчання та відвідування додаткових занять та гуртків.
У разі переведення учнів до іншої школи, вони будуть змушені перетинати декілька автомобільних шляхів щоденно, в тому числі при погіршених природних умовах: взимку під час ожеледиці, під час дощу, при недостатньому освітленні тощо. Цей факт пов'язаний з суттєвим ризиком для життя й здоров'я наших дітей.

5. Окрім фактичних прогалин даного рішення, не зрозумілим залишається й те, як процесуально відбувався вибір шкіл для оптимізації.
Залишається ряд відкритих питань:
- В якому рішенні міської ради зафіксований план зазначеної оптимізації?
- Якими критеріями відбору шкіл керувалося Управління освіти?
Адже не за кількістю учнів загалом школа не входить у список найменших(не по місту, не у районі свого розташування), не за кількістю дітей, які залишились у місті після початку бойових дій, не за результатами ЗНО...
- Чи були проведені розрахунки фінансових затрат на проведення такої трансформації?

Таким чином, вважаємо необхідним та наполегливо вимагаємо ВІДМІНИ РІШЕННЯ про оптимізацію ЗОШ №9.

Відповідь виконавчого комітету Краматорської міської ради на електронну петицію «Вимога відмінити рішення про оптимізацію ЗОШ №9», розміщену на веб-сайті Єдиної системи місцевих петицій від 07.08.2022 громадянином Демченко Д.С.
Шановний пане Денисе!
Виконавчий комітет Краматорської міської ради розглянув Вашу підтриману петицію та повідомляє, щодо проект рiшення буде внесений на розгляд чергової ceciї мiської ради, яка вiдбудеться в серпнi мiсяцi 2022 року, вiдповiдно до вимоr Регламенту Краматорської мiської ради.

Керуючий справами Ірина СЛАВИНСЬКА

ОСВІТА

Петицію підписали 299 осіб з 250 необхідних.

Демченко Данило Сергійович

7 серпня 2022 р.