+ ще 204 громади!

Ліквідація департаменту муніципальної варти та розслідування діяльності департаменту та її очільниці за весь період існування муніціпальної варти.

Метою створення Департаменту було виконання повноважень місцевого самоврядування щодо забезпечення на території міста законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів територіальної громади. Такі функції покладено на національну поліцію. Місту не потрібна "приватна армія", яка обходиться міському бюджету в мільйони гривень. Муніципальна варта показала, що виконує замовлення групи депутатів і абсолютно не виконує своїх прямих функцій. На Департамент постійно купуються різні предмети по завищеній ціні (камери GoPro, велосипеди, одях та взуття). Незаконні паркування "елітних" авто муніципали не бачать, натомість карають власників дешевих авто. Новеньки позашляховик, куплений за гроші бюджету міста здійснює безнаказані поїздки на озеро Свитязь. Завдяки існуванню дублюючої структури поліція міста взагалі усунулася від виконання своїх обовязків - наведення порядку у місті. Вимагаємо:
1. Ліквідувати департамент муніципальної варти.
2. Створити тимчасову комісію Луцької міської Ради чи будь який інший орган (у межах компетенції міської ради) по розслідуванню та ревізії фінансової діяльності Департаменту муніципальної варти та особисто пані Сиротинської. До комісії включити депутатів Яручика, Запотоцького, Вусенко, які доказали, що не приймають участь в "договорняках", представників громадськості та журналістів. Про роботу комісії звітувати на сайті міської ради та в пресі.
3. Звернутися до правоохоронних органів та ДФС з проханням провести перевірку діяльності Департаменту за весь період і проаналізувати витрачання коштів.
4. Звернутися до правоохоронних органів області з проханням дати правову оцінку діяльності Департаменту та його керівниці по знесенню торгових точок на центральному ринку та взагалі дати пояснення законності існування такої "кишенькової поліції"!

Згідно з положенням про департамент муніципальної варти Луцької міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 24.04.2019 №56/82, метою діяльності департаменту є виконання повноважень місцевого самоврядування щодо:
- забезпечення на території міста законності, правопорядку;
- контроль за дотриманням підприємствами, установами, організаціями Правил благоустрою міста Луцька;
- контроль за благоустроєм території, контроль за чистотою вулиць, парків, скверів та прибудинкових територій;
- контроль щодо недопущення незаконної торгівлі та торгівлі з рук у невстановлених місцях;
- проведення демонтажів та очищення території від незаконно встановлених тимчасових споруд, різноманітних конструкцій, сараїв, МАФів, парканів, обмежувачів руху, безхазяйного майна, конструкцій колісних транспортних засобів та пересувних об’єктів торгівлі тощо;
- контроль за дотриманням правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів на території міста, згідно чинного законодавства;
- видача дозволів (ордерів) на земляні роботи та роботи з благоустрою, продовження їх дії, контроль за відновленням благоустрою після закінчення виконаних робіт та забезпечення супроводу і контролю за дотриманням виданих дозволів (ордерів) тощо.
Робота департаменту муніципальної варти спрямована на забезпечення охорони громадського порядку, здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері блаустрою запуск проекту комплексної системи відеоспостереження у місті Луцьку «Безпечне місто», реалізація Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» у сфері винесення постанов про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів зафіксованих в режимі фото та відео фіксації.
Так, лише у 2019 році до департаменту надійшло 2666 звернень, які було опрацьовано і надано кваліфіковані відповіді.
Інспекторами департаменту було видано 4362 приписи про усунення порушень Правил благоустрою міста Луцька, складено 3663 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 13774 постанов в режимі фото та відео фіксації, щодо порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів.
Департамент посилено патрулює парк імені Лесі Українки, а в літній період парк 900 - річчя міста Луцька і Теремнівські Ставки.
Департаментом було посилено роботу у сфері щодо виявлення несанкціонованих зливів нечистот до міської каналізаційної мережі, шляхом патрулювання міста, проведення рейдів, перевірки інформації щодо встановлення власниками приватних домоволодінь, які мають вигрібні ями, так званих фекальних насосів, а також наявності в останніх договорів на вивіз рідких відходів, виявлення фактів самовільної врізки труб з нечистотами в колодязі зливової каналізації міста. Велику увагу інспектори приділяють дослідженню русла річки Сапалаївка, Жидувка та Стир на предмет виявлення несанкціонованих скидів нечистот.
З метою недопущення утворення стихійних ринків та несанкціонованої торгівлі на території міста інспекторами департаменту щоденно проводяться чергування на різних локаціях, відповідно до складених графіків з врахуванням часу прибуття людей з прилеглих сіл, котрі реалізовують продукцію власного виробництва у невстановлених місцях.
Інспекторами департаменту проводиться систематична робота щодо рішення міської ради від 20.04.2011 №9/23 «Про заборону продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів» (заборона продажу алкогольних напоїв в нічний час) приватними підприємцями та суб’єктами ресторанного бізнесу. Так департаментом лише за 2 роки було виявлено велику кількість порушень даних фактів, було складено 223 протоколи за порушення ч.2 ст. 156 КУпАП.
Департаментом проводиться об’ємна робота щодо виявлення фактів продажу сурогату на території міста. За останні 2 роки було складено 185 протоколів за ч. 3,4 ст. 156 КУпАП .
Департаментом з 2015 року і по сьогодні підготовлено, а виконавчим комітетом прийнято 552 рішення про демонтаж. Департаментом на підставі прийнятих рішень демонтовано 1279 незаконно встановлених тимчасових споруд та різноманітних конструкцій.
З метою оперативного реагування на звернення громадян на базі департаменту функціонує відділ «Група швидкого реагування^, що здійснює охорону публічного порядку на території міста та миттєво реагують на звернення громадян, крім того для зручності лучан та оперативного реагування на звернення громадян про виявлені факти порушень Правил благоустрою міста Луцька в роботу запущено дві гарячі лінії відділу - 066 102 11 02; 067 0000 0679.
Департаментом проводиться масштабна робота у приватних секторах Дубнівського масиву, вулицях Володимирська, Баранова, Ковельська, Львівська, Лазо, Декабристів, Сільській, Фестивальна, Лопатіна, Профспілкова, Ставки, Садовського, Нікішева, Говорова, Надрічна, Прилуцька, Грекова, Коротка, Паторжинського, Балакірєєва, Вишнева та прилеглих до них вулиць та провулків, з метою забезпечення та встановлення індивідуальних контейнерів. Таким чином домоводільцями було придбано понад 400 індивідуальних контейнерів для збору побутових відходів.
З 17 квітня 2019 року на базі департаменту муніципальної варти розпочали роботу перші інспектори з паркування, які проводили заходи, спрямовані щодо дотримання громадянами правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів із здійсненням фото та відеофіксації порушень та виносять постанови у справах про адміністративні правопорушення, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Департаментом розроблено більше 20 маршрутів, які охоплюють близько 50 вулиць та проспектів міста, якими рухаються інспектори з паркування. Станом на 31.12.2019 інспекторами винесено 13774 повідомлень про адміністративні правопорушення згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення.
В 2019 року по результатах аналізу «червоних зон» вчинення правопорушень в місті Луцьку та з врахуванням суми наявних субвенційних коштів державного бюджету департамент муніципальної варти обґрунтовано прийняв рішення створити комплексну систему відеоспостереження (КСВ) в 55-му мікрорайоні міста, який окреслюють вулиці В.Чорновола, Карпенка - Карого та пр. Соборності.
Стосовно забезпечення департаменту матеріально-технічними засобами, повідомляємо, що відповідно до ст.38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження щодо здійснення витрат на утримання, здійснення матеріально-технічного забезпечення діяльності власних органів, створення для них необхідних житлово-побутових умов.
Твердження стосовно вибірковості роботи щодо фіксації порушень правил зупинки та стоянки транспортних засобів не відповідають дійсності, оскільки інспекторами з паркування щоденно фіксуються порушень правил паркування незалежно від марки та моделі транспортних засобів.
Вказані в петиції твердження, що департамент не виконує своїх прямих функцій - безпідставні та недоведені. Жодних порушень працівниками департаменту чи невиконання посадових обов’язків зафіксовано не було, підстав ліквідувати департамент муніципальної варти, як виконавчий орган міської ради, немає.
Луцькою міською радою були надіслані звернення щодо бездіяльності працівників правоохоронних органів під час здійснення виконання рішення Луцької міської ради від 29.01.2020 №69/1 «Про припинення права постійного користування комунальному підприємству «Луцькі ринки» земельною ділянкою».
Додатково повідомляємо, що департаментом буде продовжено роботу щодо виконання рішення Луцької міської ради від 29.01.2020 №69/1 «Про припинення права постійного користування комунальному підприємству «Луцькі ринки» земельною ділянкою».

Петицію підписали 324 особи з 300 необхідних.

Шабала Олександр Валерійович

7 лютого 2020 р.