+ ще 204 громади!

Встановити контейнери для роздільного збору сміття у місті Луцьку

2018 році Україна увійшла у топ -10 країн з найбільшою кількістю сміття (за версією агентства 24/7 Wall Street). Так, щорічно в Україні виробляється 10,6 тонн сміття на одного мешканця. Натомість переробляється лише 3,2% відходів, якраз через те,що в деяких містах України і досі не стоять контейнери для сортування сміття. У досвіді поводження з відходами Україна на кілька десятиліть відстала від розвинених країн Європи. У Європі ця система діє дуже давно. Більшість людей добровільно сортують своє сміття. Для роздільного збору тільки на території Чехії встановлено 214 тис. контейнерів. Саме тому актуальним є питання встановлення на території міста спеціалізованих контейнерів для окремого збору твердих побутових відходів, а саме окремі контейнери для збору скла, пластмаси та паперу.Я пропоную міській владі забезпечити наше місто сучасними контейнерами для сортування сміття. Можна поставити три великі контейнери для сортування на кожні дворові смітники або просто розставити по місту звичайні маленькі смітники, але, як і розповідалось раніше, три контейнери, для скла, паперу і пластмаси. Такий крок не тільки допоможе врятувати планету, а також підвищить енергоефективність нашого міста. Отже, з'явиться можливість повторного використання ресурсів,що призведе до вирішення не тільки важливої екологічної проблеми,але й стане додатковим джерелом прибутку.
Автори: Дацюк Валерія та Яценко Марина - небайдужі підлітки Луцька

Відповідно до Порядку, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 березня 2017 року № 57 розроблена «Схема санітарного очищення м. Луцьк Волинської області».
Рішенням виконавчого комітету міської ради від 18.07.2018 №424-1 погоджено проект Програми поводження з твердими побутовими відходами у м. Луцьку на 2018-2020 роки, а рішенням міської ради від 31.10.2018 № 48/8 її затверджено.
Станом на сьогоднішній день у місті Луцьку запроваджено роздільний збір побутових відходів сухої і вологої фракції та ПЕТ пляшки: по місту встановлені контейнери для сухої фракції – 131 шт.; ПЕТ пляшки - 281шт.; мокрої та змішаної фракції – 979 шт. (в тому числі 100 шт. відомчих на території житлової забудови), в цьому напрямку роботи продовжуються).
З метою підвищення еколого-освітнього рівня населення у сфері поводження з відходами у 2019 р в ході інформаційної компанії по роздільному збору ТПВ було розміщено по місту :
а) 10 біл-бордів;
б) 10 сіті-лайтів
- приватним домогосподарствам та жителям багатоповерхівок розповсюджено через «Укрпошту» 100 тис.шт рекламних листівок;
- закуплено та реалізовано приватному сектору 578 пластикових контейнерів на 120 л;
- придбано та встановлено по місту 280 штук сітчастих контейнерів в т.ч. за рахунок коштів Проекту «Екологічна дружба понад кордонами » - 24 шт;
- розроблено банери на сміттєвози.
В житлових комплексах: «Яровиця» та «Супернова» встановлено 4 підземних контейнерів 5м3 кожен.
У м. Луцьку на вул.Трункіна, 7 у 2019 році введено в експлуатацію сміттєсортувальну лінію (з гідравлічним пресом) потужністю 50,0 тис.тонн в рік. У 2019 році придбано (за співфінансуванням міста та сусідніх ОТГ) ще одну сміттєсортувальну лінію з пресом та подрібнювачем, яка найближчим часом буде змонтована на полігоні ТПВ у с.Брище.
За рахунок Бюджету участі на 2020 році передбачено кошти в сумі 250,0 тис.грн на встановлення підземного сміттєвого контейнеру для мешканців окремих будинків 55 мікрорайону (Чорновола 2а,26, Липинського,15).
На 2020 рік в бюджеті міста передбачено кошти в сумі 1,5 млн.грн на придбання 180 штук контейнерів.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 309 осіб з 300 необхідних.

Дацюк Валерія Олегівна

12 лютого 2020 р.