+ ще 204 громади!

Порятунок ялинок на Театральному майдані

Прошу зберегти ялинки на Театральному майдані, які величаються місцевими також як: «потрійні», «різдвяні», «святкові», «новорічні», «соборні», «майданні» у зв’язку із загрозою їх знищення через реконструкцію Майдану.
Ялинки, які займають окреме місце і щороку прикрашаються до зимових свят, є невід’ємною частиною зимового періоду міста та центру Луцька. Згідно із проектом-переможцем щодо реновації центрального майдану, передбачається їх винищення, хоча проти цього виступає чимало лучан, які коментували план проекту.
Хоча в цілому, згідно соціологічних опитувань місцевих служб, більшість населення підтримує оновлення, воно при цьому не підтримує ідею зрубу цих ключових для ландшафту дерев.

«Потрійна ялинка» є достатньо давньою – їх можна побачити ще на старих фотознімках. При цьому вона тісно асоціюється із архітектурною панорамою, що склалася, є знайомою кільком поколінням лучан. Мало того, Луцька ялинка опинилася на 5 місці серед найгарніших новорічних ялинок 2019-2020 року у конкурсі, що проводило видання Укрінформ.

Тому:
прошу забезпечити гарантію недоторканності головних ялинок міста.

Розглянувши Ваше звернення про порятунок ялинок на Театральному майдані, повідомляємо наступне.
На даний час питання щодо знесення ялин на Театральному майдані міста постійно діючою комісією з визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості на території міста Луцька не розглядалось. Нормативним документом, який регламентує порядок видалення насаджень у населених пунктах України є постанова КМУ №1045 від 01.08.2006 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах». Відповідно до п.2 Порядку видалення зелених насаджень здійснюється у разі: виконання підготовчих і будівельних робіт на об’єктах відповідно до статей 35 - 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев; досягнення деревом вікової межі та інших.
Ялини на Театральному майдані мають вік орієнтовно 45-50 років, ростуть за межами природного ареалу поширення даного виду рослин та зазнають посиленого антропогенного навантаження через використання у декоративному оформленні під час новорічно-різдвяних свят. Також негативно на стан насаджень впливають піщано-соляні суміші, що використовуються у зимовий період під час ожеледиці та для прибирання снігового покриву на майдані. Всі ці фактори в найближчі роки можуть призвести до природного відпаду рослин, повної втрати їх декоративної цінності та вирішення питання щодо їх заміни новими насадженнями.
Питання щодо необхідності реконструкції існуючих насаджень на Театральному майдані буде прийнято з врахуванням реального стану насаджень на момент початку будівельних робіт.

Петицію підписали 315 осіб з 300 необхідних.

КОЛЕСНИЧЕНКО НІКІТА ОЛЕГОВИЧ

20 лютого 2020 р.