+ ще 222 громади!

Скасувати на час карантину орендну плату за комунальну землю для Волинської обласної спілки споживчих товариств ("Завокзальний ринок") згідно закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX

В. о міського голови м. Луцька
Г. О. Пустовіту
підприємців «Завокзального ринку»

Звернення

02.04.2020р. виконавчим комітетом луцької міської ради було прийнято рішення № 212-1 Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 03.10.2018 № 627-1 «Про вартість послуги з надання в оренду торгової площі на ринках» послуга з надання в оренду торгової площі на ринках КП «Луцькі ринки» не справляється.

13.04.2020р. депутат з фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів - Укроп » Поліщук Ігор Ігорович написав депутатське звернення де закликав всіх власників ринків - орендодавців (в нашому випадку орендодавець це Облспоживспілка на ринку «Завокзальний»), повністю звільнити від сплати за оренду торгівельних місць орендарів (підприємців) під час карантину.
Ми, підприємці «Завокзального ринку» просимо Вас те ж саме - звільнити Волинську обласну спілку споживчих товариств від плати за оренду земельної ділянки, що знаходиться за адресою м. Луцьк, вул. Карпенка – Карого 1, оскільки дана земельна ділянка не використовувалась під час карантину ( з 17 березня 2020 р. до 19 травня 2020р. )
Згідно закону України від 17. 03. 2020р. № 533-IX та закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (Covid-19 )
Пунктом 52-4 зазначено : Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

Просимо також надати таку інформацію :
1) Чи нараховувала луцька міська рада ( зокрема відділ фінансів, відділ земельних ресурсів ) під час карантину за березень, квітень, травень 2020р. орендну плату за землю комунальної власності для Волинської обласної спілки споживчих товариств за адресою м. Луцьк вул. Карпенка – Карого 1. «Завокзальний ринок» згідно договору оренди земельної ділянки?
Якщо нарахування було, то вказати строки такого нарахування.
2) Чи зверталось керівництво Волинської обласної спілки споживчих товариств до міської ради про скасування орендної плати за березень, квітень травень 2020р.?

3) Якщо луцька міська рада звільнила Волинську обласну спілку споживчих товариств від оплати за оренду земельної ділянки за березень, квітень травень 2020р. також надати інформацію з зазначенням строків такого звільнення.

Ми просимо виконавчий комітет луцької міської ради звільнити Волинську обласну спілку споживчих товариств від сплати за оренду комунальної землі так само, як і КП « Луцькі ринки», бо від цього залежить нарахування орендної плати для підприємців!

Хочемо уникнути подвійних стандартів, щоб орендонаймачі комунальної землі ( власники ринків ) і комунальні підприємства були в рівних умовах відповідно до закону.
Від ваших рішень залежить чи будуть підприємці поділені за принципом «свій» або « чужий», чи закон буде один для всіх!

Щоб в Вас , Григорій Олександрович не було сумнівів в тому, що це звернення було написано саме підприємцями « Завокзального ринку» можемо зустрітись в міській раді або на самому ринку та обговорити дане питання в будь-який зручний для Вас час!

Колективне звернення підприємців, що здійснюють діяльність на Завокзальному ринку, та петиція щодо сплати орендної плати на період карантину розглянуті та повідомляємо наступне.
Луцька міська рада не проводить нарахування орендної плати за землю, оскільки згідно з Податковим кодексом України функції обліку платників податків та здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків до бюджету покладено на контролюючі органи.
Інформуємо, що в загальному відділі міської ради та у відділі звернень громадян департаменту «ЦНАП у місті Луцьку» міської ради станом на 10.06.2020 не .зареєстровано звернень від Волинської обласної спілки споживчих товариств про звільнення від орендної плати за землю на період карантину.
Щодо звільнення Волинської обласної спілки споживчих товариств від сплати орендної плати за землю повідомляємо, що пільги по сплаті орендної плати за землю визначені Верховною Радою України у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (Соvid-19)», згідно з яким звільняються від сплати орендної плати за землю з 1 березня по 31 березня 2020 року юридичні та фізичні особи за земельні ділянки державної та комунальної власності, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди.
Слід зазначити, що згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради від №212-1 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 03.10.2018 № 627-1 «Про вартість послуги з надання в оренду торгової площі на ринках» звільнено осіб, що здійснюють торговельну діяльність на ринках КП «Луцькі ринки», від плати за послугу з надання в оренду торгової площі, що сплачується комунальному підприємству «Луцькі ринки».
Вказаним рішення КП «Луцькі ринки» від сплати комунальним підприємством плати за землю, яка врегульовується Податковим кодексом України та зараховується до бюджету, не звільнялось.
Оскільки відповідно до ч. 4 ст. 23 Господарського кодексу України незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється, рішенням виконавчого комітету міської ради від 02.04.2020 №212-1 рекомендовано суб’єктам господарювання - орендодавцям звільнити орендарів, робота яких тимчасово зупинена на період карантину, від плати за послугу з надання в оренду торгової площі.

ПРОМИСЛОВІСТЬ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО

Петицію підписали 309 осіб з 300 необхідних.

Гайда Борис Сергійович

21 травня 2020 р.