Розробка та запровадження програми роздільного збору сміття в м. Луцьку

Розробити та запровадити на території міста програму із роздільного збору сміття із залученням ОСББ
Кошти отримані від збору вторсировини перераховувати на рахунки ОСББ та використовувати для благоустрою.

Відповідно до „Методики роздільного збирання побутових відходів”, затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.08.2011 № 133 в м. Луцьку триває поетапне впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів (ТПВ). Перший етап впровадження шляхом проведення експериментів з роздільного збирання ТПВ у різних районах міста вже проведено. Встановлено 66 контейнерів для роздільного збору пляшки ПЕТ приватним підприємством „СББ”, Товариством з обмеженою відповідальністю „Вторма-Луцьк”, Волинським обласним управлінням „Волиньекоресурси”. На часі триває вибір технологічної схеми роздільного збирання ТПВ, розрахунок потреби в контейнерах та їх закупівля, визначення системи та режиму перевезення відходів як вторинної сировини.
З метою ефективного роздільного збирання ТПВ проводиться агітаційна робота щодо безпечного в санітарно-епідеміологічному та екологічному відношенні поводження з ТПВ (круглі столи з громадськістю, теле- та радіопередачі, конкурси соціальної реклами, агітаційні акції в дошкільних навчальних закладах, школах міста тощо).
З метою вилучення небезпечних відходів із загальної маси ТПВ виготовлено та встановлено в школах міста 24 спеціальні контейнери для збору побутових хімічних джерел струму (батарейки та акумулятори).
На даний час Волинською філією „Діпромісто” розроблений проект „Нове будівництво полігону твердих побутових відходів в с. Брище Луцького району”, в якому проведено будівництво сміттєсортувального комплексу потужністю 50,0 тис. тонн ТПВ в рік. На сьогодні в місті застосовується планово-регулярна система збору змішаних відходів при якій використовується понад 1000 євроконтейнерів, що встановлені на прибудинкових територіях житлових будинків. Для забезпечення потреби в контейнерах для роздільного збору ця кількість має збільшитись орієнтовно до 3 тис. контейнерів. У 2015 році ЛСКАП „Луцькспецкомунтранс” придбано вже понад 100 контейнерів для збору ПЕТ-пляшок.
На цей час з метою впровадження програми роздільного збору сміття ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» поводиться формування самої Програми поводження з ТПВ у м. Луцьку на умовах транскордонного співробітництва «Білорусь - Україна», проект програми буде подано на розгляд сесії Луцької міської ради.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 312 осіб з 300 необхідних.

Ковальчук Павло Миколайович

12 лютого 2016 р.