Нічні маршрутки

Це давно практикується в інших містах, кожну годину, півтори по місту курсує нічний громадський транспорт. Він зазвичай дорожчий за денний, но дуже необхідний. Я вважаю що це буде доречним для нашого міста.
Хоча б запустити по типовому маршруту 15 декілька рейсів.

Про нічний громадський транспорт

На ініційовану Вами петицію повідомляємо, що оскільки відповідно до ст. 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» організація пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування покладається на виконавчий орган міської ради відповідного населеного пункту, то для організації нічних регулярних перевезень можливе лише відкриття нових автобусних маршрутів.
Внесення змін постійного характеру до уже діючих автобусних маршрутів регламентується пунктами 19, 20 та 21 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту у межах відповідної мережі маршрутів за погодженням сторін, а саме на міських маршрутах у разі зміни:
- графіка руху (часу відправлення з кінцевих або проміжних зупинок), що не перевищує 20 хвилин;
- шляху проходження (продовження або скорочення без зміни виду сполучення), що не перевищує 25 відсотків загальної протяжності маршруту;
- шляху проходження (без зміни кінцевих зупинок та виду сполучення), якщо така зміна стосується не більш як 30 відсотків загальної протяжності маршруту.
Внесення ж змін до маршруту та/або графіка руху, не передбачених пунктом 20 цих Правил, здійснюється за умови розірвання договору про організацію перевезень чи анулювання дозволу за погодженням сторін шляхом виключення маршруту та/або графіка руху з відповідної мережі маршрутів та включення до неї нового маршруту.
Отже, для відкриття регулярних перевезень пасажирів на міських маршрутах необхідно діяти у спосіб передбачений наказом Міністерства інфраструктури України 15.07.2013 N 480. Тобто провести обстеження пасажиропотоку з метою встановлення кількості пасажирів, які будуть перевозитись одним автобусом по певному маршруту в період з 23-00 до 6-00; встановити економічно обґрунтований тариф; виготовити паспорти ймовірних маршрутів та оголосити конкурс на визначення перевізників.
З огляду на відсутність балансу між попитом на послуги із перевезень у нічну пору доби та обсягом витрат на перевезення, можна зробити висновок, що цей проект реалізувати бездотаційно неможливо. За наслідками багаторічних обстежень пасажиропотоків, проведених із залученням громадських організацій, встановлено, що інтенсивність руху траспортних кореспонденцій на кінець доби наближається до нуля. А поодинокий рух пасажирів в нічну пору забезпечують близько 1000 одиниць таксі.
В даному випадку, як варіант, можливе відкриття автобусного маршруту спеціальних перевезень, на якому будуть здійснюватись регулярні спеціальні пасажирські перевезення. Але у такому разі необхідно визначити замовника цих перевезень та суму покриття збитків завданих перевізнику.
Одночасно повідомляємо, що управлінням транспорту та зв'язку вивчаються та систематизуються матеріали щодо відкриття “нічних” маршрутів. Однак в даний час відсутність пропозицій перевізників унеможливлює запровадження нічних регулярних перевезень пасажирів.

Заступник міського голови Юрій Моклиця

Миронюк 777986

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 302 особи з 300 необхідних.

Іванков Олександр Андрійович

26 жовтня 2016 р.