НІ БУДИНКОВИМ – ТАК ІНДИВІДУАЛЬНИМ лічильникам газу

Уже неодноразово лучани протестують проти встановлення загальнобудинкових газових лічильників. Адже це суттєво підвищує оплату за користування газом!!! Для прикладу, в одно- або двокімнатних квартирах зареєстровано та проживає по одній або дві людини. При встановленні загальнобудинкового лічильника вони платитимуть в рази більше, ніж мешканці три- чотири- кімнатної квартири де може бути зареєстрована та ж одна особа, а проживає по дві, три сім’ї, які «накручують» газу в рази більше.
Встановлення загальнобудинкового лічильника обліку газу, а в подальшому – нарахування на зареєстрованих мешканців у квартирах зумовлює значне збільшення оплати за газ, що категорично недопустимо.

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується, зокрема, тільки для приготування їжі – до 1 січня 2018 року. Враховуючи норми Закону, суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані в термін до 01.01.2018 для зазначеної групи населення забезпечити встановлення лічильників газу, як індивідуальних так і загальнобудинкових, що забезпечить 100% облік спожитого природного газу населенням.

В такій ситуації просимо міську раду захистити інтереси мешканців від неправомірних дій газовиків. Одним із можливих варіантів є розробка та прийняття програми співфінансування встановлення індивідуальних лічильників.

Для обговорення цієї та вироблення інших пропозицій, а також для захисту міською радою прав лучан, просимо у лютому 2017 року у позаробочий час скликати громадські слухання за участі представників міської ради та ПАТ «ВОЛИНЬГАЗ» (відповідно ст.23-1 Закону України «Про звернення громадян»).

Такі проблеми, які зачіпають інтереси кожного мешканця мають вирішуватись міською радою. Тому, прошу всіх підтримати петицію та виступити проти встановлення загальнобудинкових приладів обліку природного газу.

Ваше звернення щодо встановлення приладів обліку газу розглянуто.
Особливості встановлення лічильників газу споживачам визначено Законом України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу ”.
Відповідно до частини першої ст.6 Закону суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані забезпечити встановлення лічильників для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких газ використовується зокрема тільки для приготування їжі - до 1 січня 2018 року.
ПАТ “Волиньгаз” визначив послідовність та графік встановлення лічильників обліку газу, які розмістив на офіційному сайті товариства, також повідомлення про дату встановлення лічильників надсилаються до міської ради, ЖКП та ОСББ.
У зв'язку із численними зверненнями мешканців міста Луцька щодо незгоди із встановленням загальнобудинкових лічильників обліку газу у багатоквартирних житлових будинках, де газ використовується тільки для приготування їжі, Луцькою міською радою у вересні 2016 року було направлено звернення до Кабінету Міністрів України щодо вирішення питання встановлення індивідуальних поквартирних лічильників за рахунок суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території. На дане звернення отримана відмова з роз'ясненням, що відповідно до ст.З та ст.4 Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу ”, крім коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, фінансування робіт із встановлення лічильників можливо також проводити за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством, в тому числі і за рахунок коштів місцевого бюджету.
Місцевим бюджетом на 2017 рік не передбачені кошти на встановлення індивідуальних лічильників обліку газу у багатоквартирних житлових будинках.

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Петицію підписали 354 особи з 300 необхідних.

Лавринюк Петро Петрович

17 січня 2017 р.