+ ще 204 громади!

Контроль проїзних документів в громадському транспорті

Останнім часом перевізники вкотре почали підіймати питання про підвищення тарифів за проїзд в міському транспорті, мотивуючи це низькою рентабельністю перевезень пасажирів у місті. Однак, вирахувати справжню рентабельність перевезень на сьогоднішній день практично нереально, оскільки немає обліку квитків, а отже і кількості перевезених пасажирів. Водії пасажирам квитки не видають і лише в кінці зміни на кінцевих зупинках викидають квитки пачками або "метрами", скільки вважають за потрібне. Тому, маємо таку ситуацію, коли водій перевіз (умовно) 1000 пасажирів, власнику маршрутки відзвітував про 800, а той, в свою чергу, стверджує, що їх було 600 і що маршрут не рентабельний, вартість проїзду потрібно підіймати.

Тому, пропоную зобов'язати управління транспорту заснувати посаду незалежного контролера для перевірки проїзних документів у пасажирів. Достатньо 2-4 людини на місто, які б протягом дня за випадковим вибором переходили з однієї маршрутки в іншу, перевіряли квитки у пасажирів та штрафували тих, хто їде без квитка. Це, в свою чергу, простимулює пасажирів вимагати від водія видавати квиток в обмін на отриману плату за проїзд. А оскільки квитки -- це номерний документ, то можна буде прослідкувати, яку кількість пасажирів було перевезено за день.

Посада контролера повинна бути збережена і після впровадження в міському транспорті системи електронного квитка, щоб не було ситуації, коли замість електронної оплати водій буде пропонувати проїзд за оплату готівкою ("так простіше" або "так дешевше"), як це зараз відбувається з перевезенням пасажирів міжміськими маршрутками, де проїзд з квитком, купленим в касі, дорожчий, ніж "за домовленістю" з водієм без квитка.

Одночасно, контролер може перевіряти якість надання послуг перевізником -- чистоту в автобусі, культуру поведінки водія, музику в салоні та інше.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Станом на 31 травня петицію підписали 141 особа з 300 необхідних.

Слива Вадим Васильович

21 лютого 2017 р.