Не дозволити Ігорю Поліщуку позбавити лучан права обрати міського голову

Нещодавно Комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування скерували лист до Поліщука Ігоря Ігоровича з пропозицією оперативно надіслати копію рішення Луцької міської ради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови. У ВРУ перебуває на розгляді та на контролі клопотання про призначення позачергових виборів Луцького міського голови, яке було надіслане з підписом секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко від 17 лютого. Окрім клопотання, вони мають свідоцтво про смерть міського голови Миколи Романюка та рішення Луцької міської ради від 29 березня «Про звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України щодо невідкладного призначення позачергових виборів Луцького міського голови та визначення строку їх проведення»
Таким чином, Я, як одна із представниць територіальної громади міста Луцька та лучани, яким не байдужа подальша доля міста ВИМАГАЄМО, аби Ігор Поліщук надіслав до ВРУ завірену належним чином копію рішення Луцької міської ради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови М.Романюка задля вирішення питання про призначення позачергових виборів міського голови.

Розглянувши Ваше звернення щодо надіслання до Верховної Ради України копії рішення Луцької міської ради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови, повідомляю наступне.
Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише ш підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно з ч.З ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не пізніш як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті сільського, селищного, міського голови особа, яка на цей час відповідно до закону здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови.
Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного сільського, селищного, міського голови. Направлення будь-яких інших додаткових документів для вирішення питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів міського голови чиним законодавством не передбачене.
На даний час на розгляді у Верховній Раді України перебуває клопотання секретаря міської ради від 17.02.2017 №1.1-1/893 про призначення позачергових виборів Луцького міського голови та рішення міської ради від 29.03.2017 №21/2 «Про звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України щодо невідкладного розгляду питання призначення позачергових виборів Луцького міського голови та визначення строку їх проведення».
Додатково зазначаю, що рішення Луцької міської ради від 29.03.2017 №21/1 «Про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Романюка М.Я.» оприлюднене на офіційному сайті Луцької міської ради відповідно до вимог Регламенту Луцької міської ради VII скликання.

ІНШІ

Петицію підписали 308 осіб з 300 необхідних.

Харитонюк Орися Леонідівна

5 травня 2017 р.