Пропозиції щодо можливості он-лайн участі у громадських слуханнях м. Львова

Ухвалою Львівської міської ради №2667 від 07.12.2017 року було затверджено Статут територіальної громади м. Львова. Додатком до даного локального нормативно-правового акту №3 є Положення про порядок проведення громадських слухань у м. Львові.
Пунктом 1.2.1. зазначеного положення передбачено, що громадське слухання є формою безпосередньої участі членів територіальної громади м. Львова у здійсненні місцевого самоврядування. Метою проведення громадського слухання є забезпечення права членів територіальної громади брати участь у підготовці рішень щодо проблем життєзабезпечення й розвитку територіальної громади міста, ознайомлення членів територіальної громади з позицією міської ради, її посадових осіб та депутатів з актуальних проблем громади, отримання від членів громади пропозицій і зауважень з цих проблем для вироблення оптимальних напрямів їх розв’язання.
Участь у громадському слуханні може взяти будь-яка повнолітня особа, яка є членом територіальної громади м. Львова та представники юридичних осіб, які зареєстровані та діють у встановленому порядку на території м. Львова.
Громадські слухання мають відкритий характер. Представники засобів масової інформації без додаткових погоджень мають право бути присутніми на громадському слуханні, фіксувати та висвітлювати його перебіг та результати.
У разі проведення громадського слухання з питання місцевого значення, право участі у громадському слуханні мають повнолітні члени територіальної громади м. Львова та представники юридичних осіб, які зареєстровані та діють у встановленому порядку на території м. Львова, право голосу – повнолітні члени територіальної громади м. Львова, які зареєстровані у встановленому порядку або володіють нерухомим майном на частині території м. Львова, щодо якого розглядається питання та юридичні особи, які зареєстровані та діють у встановленому порядку на території м. Львова та які володіють нерухомим майном на частині території м. Львова, щодо якого розглядається питання.
Пунктом 4.1 зазначеного положення також зазначено, що громадське слухання відбувається у відкритому режимі; допускається проведення його аудіо- або відеозапису та трансляції у мережі Інтернет у режимі реального часу. Громадські слухання призначаються, як правило, на неробочий час у приміщенні з достатньою кількістю місць, розташованому на території відповідної частини міста.
До початку громадського слухання уповноважений виконавчий орган міської ради забезпечує реєстрацію учасників, видачу мандатів для голосування та матеріалів громадського слухання.
Як показує практика, на такі громадські слухання, на жаль, дуже часто приходять лише зацікавлені особи, а інші представники громадськості дуже часто не беруть участі у слуханнях через неможливість бути присутніми на слуханні безпосередньо. У той же час активно спостерігають за перебігом слухань через он-лайн трансляцію.
У зв'язку із теперішніми "нестабільними умовами життя", з метою забезпечення вільного доступу до участі у вирішенні питань життя громади, пропоную винести на розгляд депутатів питання щодо внесення змін до Положення про порядок проведення громадських слухань у м. Львові, додавши можливість брати участь у громадських слуханнях за допомогою новітніх технологій.
Механізм:
Через сайт ЛМР створити платформу, котра би була з'єднана із ЄДР. Таким чином фізична особа (яка є членом територіальної громади м. Львова та представники юридичних осіб, які зареєстровані та діють у встановленому порядку на території м. Львова) за номером ID-картки чи серію та номером паспорта, кодом ЄДР чи за допомогою банківського ID завчасно реєструється для участі у громадському слуханні, дивиться он-лайн трансляцію та в потрібний момент здійсню голосування.
Секретар за результатами он-лайн голосування вносить додаткові відомості до загального протоколу. Після цього обраховуються загальні підсумки голосування.
Така ініціатива змогла б залучити до громадської участі більше молодих людей, а також дасть можливість проголосувати тим. хто бажає виявити свою думку, але не може взяти участі у громадському слуханні безпосередньо у залі, де його проводять.

ІНШІ

Станом на 4 червня петицію підписали 74 особи з 500 необхідних.

ОРАЧ ОЛЕНА АНДРІЇВНА

29 квітня 2020 р.

До кінця збору підписів залишилось: