+ ще 252 громади!

Впорядкування процесу покосу газонів у м. Львові

Останніми днями непоодинокими фактами є те, що під час планового покосу міських газонів трав’яний покрив зрізається до самого кореня, що дуже ослаблює рослини та їхню кореневу систему. Це в свою чергу провокує вигорання і всихання газонів, внаслідок цього втрачається їхнє функціональне призначення та знижується їхня естетична привабливість. Під час посушливого періоду посилюється розніс пилу, а сильні зливи призводять до змиву ґрунту.

Крім того, під час проведення робіт з косіння використовуються мотокоси, які при роботі перевищують норми шумового навантаження для житлової забудови, що провокує додаткові скарги мешканців.

Також варто розглянути можливість відмови від скошування звичайних і лугових газонів протягом літнього періоду року, оскільки більша кількість зеленої маси оптимізовуватиме газовий склад повітря, а також сприятиме терморегуляції у міському середовищі.

Тому вимагаємо:

- посилити контроль за дотриманням правил скошування звичайних і лугових газонів у відповідності до «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах» (Наказ Мінбуд України №105 від 10.04.2006р.), зокрема висота скошування має становити не менше 5 см, а залишки скошених рослин мають бути вчасно зібрані;

- передбачити штрафи для виконавців робіт з обслуговування газонів при порушенні вищевказаних правил;

- обмежити використання газонокосарок і мотокос, що порушують допустимі норми шумового навантаження для житлової зони, згідно ДБН В.1.1-31:2013;

- розглянути можливість відмови від скошування звичайних і лугових газонів у літні місяці року.

Станом на 29 листопада петицію підписали 170 осіб з 500 необхідних.

Головатий Мар'ян Васильович

3 червня 2021 р.