+ ще 384 громади!

Про створення закапелку імені Юрія Кульчицького

Спільнота шанувальників кави та української історії Львова вимагає появи у нашому місті закапелку Юрія Кульчицького!

Юрій Кульчицький - людина, яка навчила Європу пити каву. Хлопець зі Львівщини, з українського шляхетного роду Кульчицьких, гербу Сас. Його талант до мов врятував Відень від турків. Його захоплення кавою змінило хід історії. Одна з перших історій, які оповідають у Львові туристам - це історія про те як Кульчицький навчив Європу пити каву!

Вулиця Юрія Кульчицького є у Відні, натомість у Львові нема. Є вулиці Вашингтона і Леннона, є вулиця Шолом-Алейхема і Гедройця, є вулиця Діаманда і вулиця Емінеску, а одному з найбільш видатних українців в історії - нема навіть закапелку.

Наша місія - виправити цю несправедливість. Адже Львів, при всій багатонаціональності, є українським містом!

Закапелок Кульчицького ми пропонуємо відкрити там, де збережена квінтесенція пам’яті про нього: кав’ярня під Синьою Пляшкою. Саме так називався заклад, який відкрив Кульчицький у Відні, заодно відкривши каві дорогу до всіх країн Центральної та Східної Європи. І саме в цьому закапелку зберігається портрет Юрія Кульчицького. Саме він пахне кавою, яка вже десятки років готується за рецептом Юрія Кульчицького.

Виходячи з цього, просимо Львівську міську раду:
- Виокремити прохід у дворі адреси Руська, 4 як закапелок
- Назвати цей закапелок іменем Юрія Кульчицького

Станом на 19 травня петицію підписали 50 осіб з 500 необхідних.

Колаєць Христина Віталіївна

18 квітня 2023 р.