+ ще 222 громади!

Отмена повышения тарифа на отопления с 15 февраля 2019 года

Отмена повышения тарифа на отопления с 15 февраля 2019 года.
Во-первых, нет решения об утверждении новых тарифов в НКРЕКП.

Во-вторых, со слов премьер-министра Украины Владимира Гройсмана: "Чрезмерное повышение тарифов на тепло и воду на фоне повышения цены на газ – это мошенничество и попытка нажиться на людях, а ответственность повесить на кого-то другого. Когда я слышу, что тарифы на тепло и воду могут вырасти на 70%, у меня вопрос: с какой стати это должно произойти? Люди должны понять, что вопрос цены газа – важен для формирования тарифов. Но мы посчитали: если газ подорожал на 23%, то тарифы на тепло должны повышаться не более чем на 16%"

Шановний Євген Геннадійовичу!

Відповідно до ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції затвердженого, рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 № 7/19-1553 , Ваша електрона петиція «Відміна підвищення тарифу на централізовано опалення с 15 грудня 2019» розглянуто.
За результатами розгляду повідомляємо, що до квітня 2018 року затвердження тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та поставки гарячої води для ККП ММР «Маріупольтепломережа» здійснювала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі – «Національна комісія»).
З 01.04.2018 ліцензійна діяльність ККП ММР «Маріупольтепломережа» з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії більше не підпадає під ліцензійні умови Національної комісії, у зв’язку з чим, затвердження тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування відповідно до ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Основною причиною зміни тарифів на теплопостачання стало зростання ціни на природний газ на 22,76% (з транспортуванням та розподілом), згідно постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу».
Також, з моменту останнього корегування тарифів Національною комісією зросли ціни на електроенергію – 21,98%, водопостачання – 47,49%, водовідведення – 43,74%, які регулюються на державному рівні, а також заробітну плату – 55,17% та інш.
Необхідно зауважити, що у структурі тарифу на теплову енергію ККП ММР «Маріупольтепломережа» питома вага витрат на паливо (покупний природний газ) складає 80%, електроенергію – 7,48%, тобто 87,48% витрат у тарифі займають витрати, які необхідні на роботу котельних та виробничого обладнання.
Підвищення тарифів є вимушеним заходом, без якого ККП ММР «Маріупольтепломережа» не в змозі своєчасно розраховуватись з постачальниками енергоносіїв та виконувати свої виробничі функції з реалізації теплової енергії, наданню послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання.
Рішення виконавчого комітету Маріупольської міської ради від 30.01.2019 №39 «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води за категоріями споживачів ККП ММР «Маріупольтепломережа» (з відповідною структурою тарифів) прийняте з урахуванням процедур передбачених діючим законодавством України щодо затвердження та оприлюднення тарифів.
Згідно чинного законодавства України інформацію про зміну тарифів неодноразово оприлюднювалась у засобах масової інформації для отримання пропозицій та зауважень від споживачів.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 330 осіб з 250 необхідних.

Горбань Евгений Геннадиевич

15 лютого 2019 р.