Оберіть вашу громаду

Created with Sketch. Скасувати
+ ще 222 громади!

Мариупольцы против питания школьников и дошколят замороженной продукцией!

Шоковая заморозка! Чем собираются кормить мариупольских школьников и дошколят, - ФОТО, ВИДЕО
17:20, 6 декабря
Общество

Надежный источник
Соколова Елена
журналист
Директорам мариупольских школ и заведующим детских садов настоятельно рекомендуют перейти на новое меню - замороженные продукты. На этой неделе педагогам презентовали новинки: размораживали борщи и котлеты, удивляли бульменями, размороженными домашними сырниками и блинам.

Фирма из Полтавской области, которая очень хочет кормить школьников и дошкольников Мариуполя, устроила дегустацию продукции своей фабрики-кухни. Не без помощи городских властей, конечно же, которые, со своей стороны, хотят за счет "замороженного рациона" сократить расходы бюджетных средств на питание.

Правда, первоначально муниципалитет планировал открыть в Мариуполе собственную фабрику-кухню по производству полуфабрикатов. Эта тема активно стала обсуждаться после инвестиционного форума.

Посмотреть, как такие фабрики работают, в Пирятин отправился заместитель городского головы Александр Кочурин. В итоге мариупольские власти теперь рассматривают возможность покупать на этой фабрике замороженные полуфабрикаты.

Мы побывали на презентации, все попробовали, посмотрели, приценились и готовы вам рассказать.

Дегустация продуктов проходила в 66-й школе. Предваряя ее, представители фирмы так и заявили, что приехали презентовать проект, который позволит городской власти сэкономить на питании.

Немного о поставщике

Являясь одним из поставщиков замороженной продукции для солдатов и полиции, фирма из Пирятина с апреля этого года начала кормить и 12 школ Шевченковского района Киева. Централизованно один-два раза в неделю предприятие завозит свою продукцию в специальных рефрижераторах. Полуфабрикаты проходят обработку шоковой заморозкой при температуре -32, и в таком виде поставляются заказчику.

Такую же практику поставщик хочет внедрить и в Мариуполе. Привозить намерены не отдельные ингредиенты ( макароны, гречку повара могут сварить в школе на месте - прим. авт.), а доставлять уже подготовленные к употреблению или полностью готовые изделия.

ВІДПОВІДЬ НА ЕЛЕКТРОННУ ПЕТИЦІЮ

Шановна Ольго Володимирівно!
Відповідно до ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Маріупольській міській раді, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 №7/19-1553, виконавчим комітетом Маріупольської міської ради була розглянута Ваша електрона петиція «Мариупольцы против питания школьников и дошколят замороженной продукцией». За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Підвідомчі установи департаменту освіти Маріупольської міської ради є Замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі». Згідно із цим законом Замовник у залежності від потреби та кількості наданих коштів обирає процедуру закупівлі, формує річний план та затверджує кількісні, якісні та технічні характеристики у тендерній документації. Також, згідно із Законом, Замовник оголошує закупівлю в електронній системі закупівель, де уся інформація надана прозоро та кожен бажаючий має змогу взяти участь у тендері. Результатом закупівлі є укладання договору та приймання Замовником товарів, робіт або послуг.
Харчування в дошкільних закладах та закладах загальної середньої освіти організовується на підставі наступних нормативних документів:
- Конституція України;
- Закони України: «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»;
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР;
- Закон України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 № 142-V;
- Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VIII;
- Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII;
- Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 116 від 02 лютого 2011 року (із змінами);
- Постанова головного державного санітарного лікаря України № 28-од від 02.09.2004 «Про заходи щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя учнів ЗНЗ»;
- Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами);
- ДержСанПіН 5.5.2.008-01, затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63;
- Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», в тому числі щодо заборони м'яса та яєць водоплавної птиці, субпродуктів, що містять синтетичні барвники»;
- Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 20.02.2013 № 144 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил»;
- Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 № 280 щодо медичних оглядів;
- Наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», в тому числі п.14 – відповідальність за безпеку здоров’я учнів і якість продуктів харчування несе підприємство, що забезпечує харчування;
- Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140 « Про затвердження санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини»;
- Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії».
Також наголошуємо, що дошкільні заклади та заклади загальної середньої освіти закуповують послугу, а не продукти харчування. Придбання продуктів харчування належить до компетенції Постачальників через тендерні процедури.
Хочемо зазначити, що Постачальник повинен надавати Замовнику послуги, обсяг та якість яких відповідає умовам тендерної документації, договору, санітарно-гігієнічним умовам. Якість послуги підтверджується санітарно-гігієнічними висновками та/або якісними посвідченнями, та/або деклараціями виробника на продукти харчування, з яких готуються страви (на кожну партію продуктів харчування, що завозяться до закладу освіти Постачальником).
Продукти харчування мають постачатися з терміном придатності не менше 75% від загального терміну збереження.
Для приготування їжі не допускається використання молоковмісних та м’ясовмісних продуктів харчування, продуктів з додаванням рослинних жирів, синтетичних барвників, ароматизаторів, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, консервантів.
Вважаємо також за потрібне зазначити, що Підвідомчі установи департаменту освіти Маріупольської міської ради постійно здійснюють контроль за якісним, повноцінним, збалансованим харчуванням в дошкільних та закладах загальної середньої освіти міста Маріуполь.
У разі виникнення питань Ви можете звертатися до департаменту освіти Маріупольської міської ради за адресою: вул. Казанцева, 27-а, за тел. +38 (067) 471-01-05.
Додаток до рішення

Категорія

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Петицію підписали 1156 осіб з 250 необхідних.

Переглянути список

Автор:

Кузенкова Ольга Владимировна

Початок збору підписів:

13 грудня 2019 р.

Відповідь дана:

27 грудня 2019 р.