+ ще 204 громади!

Обмеження проїзду пенсіонерів за віком у часи пік

З метою забезпечення своєчасного та комфортного проїзду працюючого населення міста до своїх робочих місць, пропонується застосовувати дію льгот пенсіонерів за віком на проїзд у комунальному транспорті з 8 годин до 16 годин у робочі дні.

Шановний Євгенію Івановичу!

Виконавчим комітетом Маріупольської міської ради була розглянута Ваша електронна петиція «Обмеження пільгового проїзду пенсіонерів за віком».
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
На теперішній час, у місті Маріуполі та на всій території України, питання пільгового перевезення громадян є пріоритетним та, водночас, таким, що викликає труднощі у вирішенні.
Впродовж де-кількох років гарантовані законодавством пільги, які мають бути профінансовані з державного бюджету країни, не забезпечені.
На даний час у місті Маріуполі проживає близько 550 тисяч громадян, з урахуванням внутрішньо переміщених осіб, та близько 190 тисяч з них відносяться до громадяни пільгової категорії, у тому числі 164 тисячі пенсіонерів.
Надання пенсіонерам за віком права безоплатного проїзду у міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. №354. Таким чином, на місцевому рівні не можливо відмінити або змінити умови надання пільг, які надані на державному рівні.
Найбільш сприйнятливим варіантом розв’язання проблеми є прийняття на державному рівні рішення щодо впровадження монетизації пільг на проїзд окремих категорій громадян.
Керівництво міста неодноразово зверталось до профільних міністерств та народних депутатів із проханням розробити та впровадити механізм монетизації пільг на проїзд окремих категорій громадян. Станом на сьогоднішній день питання знаходиться на розгляді у вищих органах влади.
Додатково повідомляємо, що на виконання рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у місті прийнято рішення виконавчого комітету Маріупольської міської ради № 102 від 26.03.2020р., щодо здійснення протиепідемічних заходів з недопущення занесення та поширення випадків респіраторної хвороби COVID-2019. Згідно зазначеного рішення для людей похилого віку тимчасово призупиняється пільговий проїзд у громадському транспорті з 5 год.00 хв. до 9 год.00 хв. та з 14 год. 00 хв. до 19 год. 00 хв. Дана міра в першу чергу направлена на збереження здоров’я людей похилого віку, які нажаль знаходиться у зоні ризику цієї епідемії.
Також зазначаємо, що відповідно з розпорядженням міського голови «Про внесення змін до деяких розпоряджень міського голови (щодо запобігання поширенню на території міста Маріуполь гострої респіраторної хвороби COVID-2019, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)» згідно ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона-вірусом SARS-CoV-2», із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215, постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 239, протоколу міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 27.03.2020 № 6, керуючись ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» пасажирські перевезення організовані наступним чином:
- в одному міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах, за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, крім перевезень автомобільними транспортними засобами, передбаченими в абзаці четвертому цього підпункту;
- в одному транспортному засобі та автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах, за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.
Перевезення у місті Маріуполі виконуються без порушення Закону України та відповідно до усіх вимог. Відповідно з вимогами щодо зменшення кількості пасажирів у салоні, а також відмовою деяких приватних перевізників працювати з низькою рентабельністю, КП «МТТУ» планомірне збільшує кількість рухомого складу на маршрутах міста.
Станом на 01.04.2020 кількість рухомого складу збільшено на 37 од. і наразі становить 170 од. автобусів, тролейбусів та трамваїв. З 30.03.2020 на маршрутах міста:
1. Автобусів 80 од.:
№2 Центральний ринок - сел. Моряків - 7 од. (на 18.03 – 5 од.);
№10 Правий берег - сел. Південне - 5 од. (на 18.03 – 3 од.);
№12A ЖМР "Західний" - ЖМР "Курчатова" -14 од. (на 18.03 – 12 од.);
№15A ЖМР "Західний" - ЖМР "Східний" - 20 од. (на 18.03 – 12 од.);
№16A ЖМР "Західний" - просп. Захисників України - 11 од(на 18.03 – 9 од.);
№18A ДЮІ - ЖМР "Курчатова - 6 од (на 18.03 – 6 од.);
№25 пр. Захисників України - Стан 1700 -7 од. (на 18.03 – 6 од.);
№28A ЖМР "Черьомушки" - ЖМР "Східний" - 10 од. (на 18.03 – 8 од.).
2. Тролейбусів - 39 од.:
№2 ДЮІ - ЖМР "Східний" - 6 од. (на 18.03 – 4 од.);
№8 ДЮІ - ЖМР 17,18 - 2 од.;
№10 ДЮІ - Залізничний вокзал - 1 од.;
№11 ЖМР 17,18 - Залізничний вокзал - 1 од.;
№12 ТРЦ "ПортCity" - Кальміуський ринок – 7 од. (на 18.03 – 5 од.);
№13 ДЮІ - Кальміуський ринок - 7 од. (на 18.03 – 6 од.);
№15 ЖМР "Західний" - ЖМР "Східний" - 8 од. (на 18.03 – 7 од.);
№17 ЖМР-17,18 - ЖМР "Східний" - 7 од. (введено в роботу с 22.03).
3. Трамваїв - 51 од.:
№3 комбінат "Азовсталь" - Обласна лікарня - 5 од. (на 18.03 – 3 од.);
№7 вул. Казанцева - Стан 1700 - 5 од.;
№8 вул. Казанцева - Обласна лікарня - 4 од. ;
№9 Лівобережний район - Кальміуський район - 11 од. (на 18.03 – 6 од.);
№10 Енергодільниця - Обласна лікарня - 16 од. (на 18.03 – 13 од.);
№11 Лівобережний район - Кальміуський район - 10 од. (на 18.03 – 6 од.).
Висловлюємо Вам подяку за активну громадську позицію, та не байдужість до питань транспортної інфраструктури м. Маріуполя.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 251 особа з 250 необхідних.

БЛАГІНІН ЄВГЕН ІВАНОВИЧ

13 січня 2020 р.