Перевірка систем фільтрів для очистки повітря на металургічних заводах

Існує велика проблема з викидами металургічних комбінатів у повітря шкідливих речовин. Щодня можно спостерігати неймовірно великі хмари з труб. Найбільша проблема полягає в тому що більша половина мешканців міста впевнена що на трубах не стоять або стоять застарілі системи очищення повітря від шкідливих речовин. Це підтверджується великою кількістю хвороб та загазованістю повітря.
Від обличча громадян міста Маріуполь, Прошу Вас здійснити ряд перевірок про справжній стан систем очищення повітря, і показати публічно ці перевірки.

Шановний Олександре Сергійовичу!

Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.06.2017 №7/19-1553, Ваша електронна петиція з питання «Перевірка систем фільтрів для очистки повітря на металургічних заводах» розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Згідно з п. 4 ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» орган державного нагляду (контролю) (орган місцевого самоврядування) не може здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, якщо закон прямо не уповноважує такий орган на здійснення державного нагляду (контролю) у певній сфері господарської діяльності та не визначає повноваження такого органу під час здійснення державного нагляду (контролю).
Таким чином, органу місцевого самоврядування не делеговані повноваження щодо проведення контролю дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства.
Відповідно до Наказу Державної екологічної інспекції України від 13.12.2017 №724 зі змінами від 06.07.2018 №123 контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства на території м. Маріуполя здійснюють територіальні органи державної екологічної інспекції – Державна Азовська морська екологічна інспекція (далі – Інспекція), до якої направлено Ваше звернення, що розташована за адресою м. Маріуполь, проспект Нахімова, 76, тел. (0629) 37-94-48, email: azov@dei.gov.ua, в також Державна екологічна інспекція у Донецькій області, до якої також направлено Ваше звернення, що розташована за адресою 85114, Донецька обл., м. Костянтинівка, вул. Петровського, 18а, тел. (06272) 4-06-68, email: don@dei.gov.ua та м. Маріуполь, пров. Дніпропетровський, 15.
При проведені перевірок Інспекція керується Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» №877-5 від 05.04.2007 року. Відповідно до статті 6 вказаного закону, визначено вичерпний перелік підстав для проведення позапланових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю): звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав. Для проведення перевірки Ваше звернення повинно містити інформацію: назва суб’єкта господарювання, який порушує Ваші права, юридична та фактична адреса суб’єкта господарювання, код ЄДРПОУ, фото- та відео матеріали (за наявністю).Зі свого боку, Маріупольська міська рада постійно направляє до Інспекції звернення громадян стосовно забруднення атмосферного повітря промисловими викидами від металургійних підприємств міста з метою вжиття відповідних заходів реагування та недопущення завдання шкоди навколишньому природному середовищу.
Згідно із ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно з ч.1 ст. 23 Господарського кодексу України органи місцевого самоврядування здійснюють свої повноваження щодо суб'єктів господарювання виключно в межах, визначених Конституцією України, законами про місцеве самоврядування та іншими законами, що передбачають особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі, іншими законами.
Відповідно до ч.4 ст. 23 Господарського кодексу України незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється.
Висловлюємо Вам подяку за активну громадську позицію, внесені пропозиції та не байдужість до питань екологічної ситуації та благоустрою м. Маріуполь.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 293 особи з 250 необхідних.

Веселов Олександр Сергійович

27 лютого 2020 р.