Установка газового счетчика поквартирно (бесплатно)

Закон «О коммерческом учете природного газа» требует от поставляющих газ компаний установить счетчики газа для тех домохозяйств, которые используют газ лишь для приготовления пищи, к 1 января 2018 года.

«Закон требует поквартирного учета. Более того, в тарифе на газ это заложено», — цитирует Андрея Реву пресс-служба Министерства социальной политики.

Как пояснил министр, многоквартирный дом не может быть потребителем услуг, поскольку договоры на поставку газа компании-поставщики заключают с каждым пользователем услуги отдельно.

Обязать Азовгаз установить счетчик учета потребления газа поквартирно в соответствии с Закон Украины «О коммерческом учете природного газа» !!!

Шановний Євгенію Геннадійовичу!

Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 28.01.2016 №7/4 49, Ваша електронна петиція «Про безкоштовне встановлення газових лічильників в квартирах багатоквартирних будинків» розглянута.
За результатами розгляду повідомляємо про наступне.
Відповідно до інформації наданої ПАТ «Маріупольгаз» подача газу споживачам здійснюється відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» від 16.06.2011 №3533411 (далі - «Закон»). Даним Законом регламентована поставка природного газу споживачам за умови його комерційного обліку, тобто, за умови врахування обсягів спожитого газу приладами обліку (лічильниками), зокрема, для населення, що використовує природний газ для приготування їжі – з 01.01.2018.
На виконання Закону, Національною комісією, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг узгоджена Інвестиційна програма для ПАТ «Маріупольгаз» по установці тільки будинкових вузлів обліку вищезгаданої категорії споживачів.
Виділення коштів на безкоштовну установку індивідуальних лічильників в таких квартирах не передбачено.
Кабінетом Міністрів України 27.01.2016 року були внесені відповідні зміни в Постанову №620 від 16.05.2002 року «Положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуги з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку».
У 2016 році ПАТ «Маріупольгаз» приступило до виконання робіт по безкоштовній установці будинкових вузлів обліку споживачам, що проживають в багатоквартирних будинках і що використовують природний газ виключно для приготування їжі.
У разі незгоди власника квартири проводити розрахунки за спожитий газ на підставі показань, встановлення надомного приладу обліку, він може встановити квартирний лічильник газу за власні кошти.
Згідно ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Органи місцевого самоврядування не мають права впливати на діяльність приватних підприємств.
Враховуючи вищенаведене, для вирішення вказаного питання, за сприянням міського голови на сесії Маріупольської міської ради 27.10.2016 прийнято рішення №7/12-807 «Про встановлення побутових газових лічильників», яким передбачена безкоштовна установка газових лічильників в квартирах соціально-незахищених мешканців м. Маріуполя, дохід яких в розрахунку на кожного члена сім'ї за попередні 3 місяці перед зверненням не перевищує 1 прожиткового мінімуму, встановленого чинним законодавством для працездатних осіб на момент подачі заяви про встановлення газового лічильника. Даним рішенням визначено порядок встановлення газових лічильників у квартирах соціально-незахищених мешканців міста.
Для того щоб прийняти участь у даній програмі громадянам необхідно звернутись до районної адміністрації за місцем проживання де вони зможуть отримати всі роз’яснення.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 257 осіб з 1500 необхідних.

Горбань Евгений Геннадиевич

16 вересня 2016 р.