+ ще 394 громади!

енергозбереження

Останнім часом у всіх на слуху тарифи на газ та на газове опалення. У зв*язку з цим у місті втілюється програма застосування альтернативних джерел теплопостачання, залучаються кошти місцевого бюджету та інвестиціїйні (грантові) кошти. Ця програма, служби та люди, які її втілюють дійсно заслуговють поваги. Але якщо задатися питанням соціальної справедливості та враховуючі існування програми "Місце без околиць" становиться зрозумілим, що програма охоплює лише мешканців багатоповерхівок міста, які є членами ОСББ (об*єднання співвласників богатоповерхових будинків) і зовсім не охоплюють власників приватних будинків, які питаннями енергозбереження займаються власними силами і за власні кошти.
Абсурдно розраховувати на фінансування утеплення приватних помешкань та розміщення альтернативних джерел тепла у приватному секторі, але варіанти надання допомоги збоку органів влади і застосування гратових коштів є.
Одним з таких варіантів, на мою думку, може стати фінансування (повне або часткове) заміни звичайних (однотарифних) лічильників на мережі електропостачання приватних будинків на багатотарифні, в разі коли їх власники ініціюють таку заміну. Саме такий захід дає можливість раціонально використовувати ліміт витрат і кошти окремого споживача та громади в цілому.

19 січня 2016 року до розгляду Миргородської міської ради надійшла електронна петиція із проханням пошуку можливості повного або часткового фінансування заміни однотарифних електролічильників на багатотарифні в приватних будинках мешканців міста Миргород. Автор петиції посилається на те, що заміна лічильників дасть можливість раціонально використовувати ліміт витрат і кошти окремого споживача та громади в цілому. Також автор петиції вважає, що заміна електролічильника відноситься до питання енергозбереження.
Згідно ЗУ «Про енергозбереження» термін "енергозбереження" - діяльність (організаційна, наукова, практична, інформаційна), яка спрямована на раціональне використання та економне витрачання первинної та перетвореної енергії і природних енергетичних ресурсів в національному господарстві і яка реалізується з використанням технічних, економічних та правових методів.
Згідно постанови Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 р. «засоби диференційного (погодинного) обліку електричної енергії - засоби обліку, які використовуються для визначення обсягу електричної енергії та реалізують процедуру реєстрації показів засобів обліку за відповідними періодами часу» та «засоби обліку - засоби вимірювальної техніки, у тому числі лічильники, трансформатори струму та напруги, кола обліку, які використовуються для визначення обсягу електричної енергії та величини споживання електричної потужності».
Отже, керуючись ЗУ «Про енергозбереження», заміна однотарифного лічильника електричної енергії на багатотарифний лічильник не є енергозберігаючим заходом. Перехід на засоби диференційного обліку дозволить перерозподілити пікові навантаження у споживанні електричної енергії та знизити навантаження на енергосистему вдень.
За даними ПАТ "Полтаваобленерго", будь-який побутовий споживач електричної енергії, з яким заключено договір про користування електричною енергією, може встановити багатотарифний лічильник електроенергії. Для цього необхідно звернутися до Миргородської філії з відповідною заявою та придбати такий лічильник за власний рахунок, сплатити за заміну. Після внесення змін до договору про користування електричною енергією, розрахунки проводяться за багатотарифним обліком. На даний час діє двохзонний та трьохзонний види багато тарифного обліку.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 103 особи з 200 необхідних.

Музальов Ігор Михайлович

13 листопада 2015 р.