Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Обухів, дозволити їм вільно жити в підвалах, горищах та інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів

Останнім часом спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Обухів та заборонити їх безпричинний вилов та вбивства. Взявши за приклад практику м. Львова, м. Варшави, м. Києва та інших європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природньої дератизації - знищення гризунів, що є рознощиками багатьох інфекцій. Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної біостерилізації, вакцинації, реєстрації та облаштування домівок. Що потрібно зробити? Відповідним рішенням міської ради проголосити котів співмешканцями Обухова - повноправними вільними жителями. Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити відповідні доповнення до повноважень. Обухову – бути гуманним до тварин містом!

Пропонований проект рішення
Про заходи захисту котів від жорстокого поводження на території Обухівської міської ради

З метою забезпечення реалізації у м. Обухів Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“ Обухівська міська рада вирішила:
1. Заборонити вилов безпритульних котів на території м. Обухів, за винятком:
1.1. Необхідності вжиття заходів регулювання чисельності безпритульних котів у м. Обухів способом біостерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою перевлаштування їх до нових власників із залученням представників громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.
1.2. Обставин, що створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозооносних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.
2. Відповідальним особам, які в структурах житлово-експлуатаційних підприємств (комунальних, ОСББ) чи організацій всіх форм власності уповноважені забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та позбавляє її опіки представників громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження), що може загрожувати їм загибеллю.
3. Відділу житлово-комунального господарства та транспорту:
3.1. Забезпечити регулювання чисельності котів у м. Обухів шляхом стерилізації з їх обов’язковою вакцинацією та відповідною візуальною ідентифікацією за рахунок позабюджетних коштів та коштів, передбачених у міському бюджеті м. Обухів на відповідний рік.
3.2. Запровадити систему взаємодії з громадськими об’єднаннями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, для ефективного контролю стану і чисельності популяції безпритульних котів.
3.3. Зобов’язати обслуговуючі комунальні господарства, МЖЦ і ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, даючи їм доступ до комірних і підвальних приміщень.
3.4. У випадках отримання звернень громадян щодо наявності обставин, що створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей, причиною яких зазначено наявність безпритульних котів у нежитлових приміщеннях, спрямовувати копію звернення до громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, з метою залучення представників цих організацій, а також опікунів вуличних котів до безпосереднього вирішення питань на місцях виникнення зазначених вище обставин, а також забезпечення переміщення безпритульних котів у притулок або на іншу соціально та санітарно прийнятну територію у разі такої необхідності.
3.5. Забезпечити інформування громадян про зміст цього рішення та відповідні положення Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“, а також про спосіб врегулювання будь-яких відповідних конфліктних ситуацій шляхом письмового чи усного звернення в уповноважений підрозділ відділу житлового-комунального господарства та транспорту.
3.6. Рекомендувати адміністраціям підприємств, установ та організацій звертатись до відділу житлового-комунального господарства та транспорту за сприянням у здійсненні стерилізації та ідентифікації безпритульних котів.
3.7. Спільно з представниками громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, розробити механізм реалізації цього рішення через впровадження інституту опікунства.
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на відділ житлово-комунального господарства та транспорту.

Розглянувши електронну петицію № 15 від 31.10.2017 року «Про визнання вуличних котів частиною екосистеми міста Обухів, надання дозволу їм вільно жити в підвалах, та інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів» » повідомляємо, що у своїй діяльності щодо поводження з тваринами виконавчий комітет Обухівської міської ради Київської області керується виключно Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження з тваринами», Програмою з питань благоустрою на території Обухівської міської ради на 2017 рік, Правилами тримання собак, котів і хижих тварин на території Обухівської міської ради території Обухівської міської ради та іншими нормативними актами.
Слід зазначити, що у 2016 році сесією Обухівської міської ради внесено зміни до структури виконавчого комітету Обухівської міської ради, а саме: передбачено посаду інспектора з благоустрою у відділі з питань благоустрою виконавчого комітету Обухівської міської ради до посадових обов’язків якого належить:
- організація та ведення системи реєстрації кількості домашніх тварин, які мають власників та безпритульних тварин;
- здійснення контролю за дотриманням мешканцями міста Правил тримання собак, котів і хижих тварин на території Обухівської міської ради;
- проведення роботи із залучення інвестиційних та благодійних внесків юридичних та фізичних осіб для впровадження гуманного поводження з тваринами;
- проведення робіт з регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста відповідно до вимог чинного законодавства України: стерилізація, відлов та транспортування тварин до місць стерилізації та притулків, влаштування тварин до притулків;
- вирішення конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак і котів на території Обухівської міської ради.
Ведення обліку тварин на території Обухівської міської ради допоможе вирішити ряд проблем, зокрема: пошук загублених тварин та повернення їх власникам; контроль за чисельністю безпритульних тварин; здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог; забезпечення епізоотичного благополуччя, а також вирішення конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак і котів на території Обухівської міської ради.
Вакансія інспектора на даний час вакантна.
Реєстрація тварин здійснюється в міжнародній базі animal-id.info, в якій зареєстровано 161 безпритульна тварина та 34 власницьких.
З метою оптимізації кількості безпритульних тварин виключно гуманними методами, покращення санітарно-екологічної та епізоотичної ситуації в місті, виконавчим комітетом спільно з громадськими організаціями, волонтерами, управлінням ветеринарної медицини в Обухівському районі, виконавцем послуг з управління багатоквартирними будинками регулярно проводяться роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста відповідно до вимог чинного законодавства України, а саме: стерилізація безпритульних тварин.
Щорічно за рахунок коштів міського бюджету здійснюється стерилізація. Так, у 2016 році простерилізовано 123 безпритульних тварини, на загальну суму 73,8 тис.грн.
Крім того, у 2016 році проведено щеплення від сказу 249 тварин, з них 168 собак та 81 кіт.
Програмою з питань благоустрою на території Обухівської міської ради на 2017 рік з міського бюджету передбачено кошти, які спрямовано на : послуги з проведення робіт з регулювання чисельності безпритульних тварин – 100 тис.грн., влаштування майданчику для вигулу тварин – 190,0 тис грн., послуги з улаштування майданчику для вигулу тварин – 50,0 тис.грн.
Звертаємо Вашу увагу, що у кожному багатоквартирному будинку м.Обухів є уповноважені особи, які спільно з управляючою компанією (ТОВ «Міський житловий центр») вирішують ряд питань, в тому числі забезпечення дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ.
Тому, враховуючи те, що Обухівською міською радою та виконавчим комітетом Обухівської міської ради на даний час ухвалені всі необхідні рішення для вирішення питань, що зазначені в електронній петиції. Дана петиція на чергових засіданнях виконавчого комітету Обухівської міської ради та сесії Обухівської міської ради розглядатись не буде.

Петицію підписали 118 осіб з 100 необхідних.

Сухіх Діана Арменівна

9 жовтня 2017 р.