Заборона на продаж та розміщення на кладовищах пластикових квітів, вінків та інших ритуальних товарів, виготовлених із пластику

Екологічна катастрофа кожного року та по графіку.

На поминальні дні могили прийнято прибирати та прикрашати вінками та квітами. Останні роки найпопулярнішими є штучні квіти, виготовлені з пластику. Однак, такі “прикраси” є шкідливими як для природи так і для людей. Штучні “прикраси”, потрапляючи на сміттєзвалища, розкладатимуться протягом тривалого періоду часу. Крім того, хімічні речовини, які виділяються при розкладанні пластику потрапляють у підземні води. В наших реаліях, штучні квіти та вінки або палять, або вивозять на сміттєвий полігон. В обох випадках — це небезпека як для людей так і для довкілля. Очевидно, що є альтернативні варіанти, які можна використовувати, щоб повністю відмовитись від штучної ритуальної атрибутики (паперові квіти, живі квіти, сухоцвіти тощо). Давайте будемо дбати про наше майбутнє покоління та дбати про стан навколишнього середовища.
Також питання з продажу ритуальної атрибутики (хрести, труни, пам’ятники ) за межами об’єктів торгівлі впливає на естетичний вигляд наших вулиць, дворів, тротуарів потребує додаткового розгляду.
Дані питання розглядаються та позитивно вирішуються в багатьох містах України (Дніпро, Івано – Франківськ, Жашків тощо)

Тому:
1. З метою зменшення відходів та їх негативного впливу на навколишнє середовище просимо заборонити продаж та розміщення на кладовищах пластикових квітів, вінків та інших ритуальних товарів, виготовлених із пластику на території Обухівської міської ради.
2. З метою дотримання правил благоустрою та поліпшення зовнішньої естетики міста внести зміни або доповнення в правила торгівлі та правила благоустрою на території Обухівської міської ради та заборонити виносити для демонстрації за межі торгівельних приміщень хрести, труни, вінки, пам’ятники тощо, та обмежити розміщення ритуальної символіки на дверях, вікнах, фасадах та прибудинкових територіях.

Розглянувши електронну петицію мешканців міста Обухова №26 від 31.05.2018 року щодо, автором якої є Лінивий В.О., і яку підтримали більше 100 мешканців міста Обухова, відповідно до статей 26, 59,73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій на території Обухівської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 28.01.2016 року №85-06-УІІ, з метою забезпечення чистоти навколишнього природного середовища; зменшення кількості твердих побутових відходів, які засмічують землю та атмосферне повітря; продукти згоряння яких є токсичними і небезпечними для людини , переробка та утилізація яких потребує значних матеріальних витрат; враховуючи рекомендації постійних комісій: з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності та правопорядку ; з питань соціально – економічного розвитку, благоустрою, комунального господарства та управління комунальною власністю громади;
ОБУХІВСЬКА МІСЬКА РАДА
В И Р І Ш И ЛА:
1.Відхилити електронну петицію щодо заборони продажу та розміщення на кладовищах пластикових квітів, вінків та інших ритуальних товарів, виготовлених із пластику, у зв’язку з тим, що вимога громадян не відноситься до повноважень міської ради.

2Доручити відділу з питань благоустрою виконавчого комітету Обухівської міської ради:
2.1.внести зміни до Правил благоустрою населених пунктів Обухівської міської ради щодо обмеження розміщення на кладовищах пластикових квітів, вінків та інших ритуальних товарів, виготовлених із пластику та інших неорганічних матеріалів, з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»;
2.2.проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення про: недоцільність використання штучних квітів та їх шкідливий вплив на природу; позитивний досвід європейських країн з використання живих квітів; економічну шкоду, яку тягне за собою масове і неконтрольоване використання штучних квітів на кладовищах і на інших об’єктах благоустрою міста;
2.3. звернутись до релігійних організацій, які здійснюють діяльність на території міста щодо роз’яснення мешканцям міста про шкідливий вплив штучних квітів та вінків на навколишнє природне середовище;
2.4. організувати виготовлення та встановлення на кладовищах міста інформаційних стендів( табличок) про обмеження використання мешканцями міста пластикових та інших штучних квітів та їх шкідливий вплив на природу.
3. Управлінню освіти зобов’язати керівників закладів освіти здійснювати широку роз’яснювальну роботу серед вихованців та учнів, з метою виховання культури застосування живих квітів, інформування учнів про значний шкідливий вплив штучних квітів на навколишнє природне середовище.
4. Секретарю міської ради оприлюднити рішення в установленому порядку у міській газеті та на веб- сайті міської ради.

Міський голова О.М. Левченко

м. Обухів, рішення
від 26 червня 2018 №847-36-УІІ
вик. Пушенко Н.В.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 105 осіб з 100 необхідних.

Лінивий Вячеслав Олександрович

7 травня 2018 р.