Вимагаємо від Слов’янської міської ради заборонити збір готівкових благодійних внесків на потреби шкіл та дошкільних навчальних закладів.

З метою запобігання корупції в сфері благодійних внесків на потреби шкіл та дошкільних навчальних закладів вимагаємо від Слов’янської міської ради заборонити збір готівкових коштів на ці потреби та забезпечити прозорість збору благодійних внесків в безготівковій формі з щомісячною звітністю про отримані та витрачені кошти.
Також одночасно з цим вимагаємо створити робочу групу з метою всебічного вивчення питань фінансового забезпечення шкільних та дошкільних закладів з міського бюджету та розробки проекту рішення про впорядкування благодійних внесків за допомогою казначейських рахунків чи благодійних фондів. До складу робочої групи обов’язково мають бути включені профільні спеціалісти, представники шкіл, батьківських комітетів та представники громадськості.
Зобов’язати керівників навчальних закладів під час визначення обсягів видатків бюджету враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи.

Яреміну Валерію Васильовичу

Шановний Валерій Васильович!

Слов’янська міська рада розглянула Вашу електронну петицію, яка подана 01 серпня 2016 року через веб-сайт Єдиної системи місцевих електронних петицій, стосовно збору коштів в навчальних закладах Слов'янської міської ради Донецької області та повідомляє наступне:
Фінансово-господарська діяльність навчальних закладів здійснюється відповідно до законів України «Про дошкільну освіту», "Про освіту", "Про загальну середню освіту", «Про запобігання корупції», «Про благодійництво та благодійні організації», відповідно до  Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2000 року № 1222 (зі змінами).
Відділом освіти 20.10.2016 року виданий наказ № 603 «Про дотримання чинного законодавства щодо отримання, використання та обліку благодійних (добровільних) внесків від юридичних та фізичних осіб», який ставить за мету дотримання  в дошкільних та загальноосвітніх навчальних  закладах вимог законодавства щодо ефективності та прозорості використання благодійних внесків, уникнення безсистемних та безконтрольних зборів коштів з батьків, попередження зловживань службовим становищем керівником і працівниками закладу,  забезпечення доступності, безоплатності освіти (додається). Вказаним наказом категорично заборонено працівникам загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів здійснювати збір готівкових благодійних внесків.
Питання створення про робочих груп, діяльність яких спрямована на впорядкування використання благодійних внесків, необхідно вирішувати в кожному закладі безпосередньо батьками та особами, що надають благодійну допомогу. Наказом Міністерства освіти і науки України від 2 червня 2004 р. N 440 затверджено Примірне положення про батьківські комітети (ради) загальноосвітнього навчального закладу, які можуть створювати благодійні фонди відповідно до чинного законодавства, у т. ч. контролювати надходження і розподіл грошей, брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом цих фондів.
Дякуємо за Вашу увагу до стану матеріально-технічної бази закладів освіти та активну громадянську позицію.

З повагою,
міський голова В.М.Лях

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Петицію підписали 255 осіб з 250 необхідних.

Яремін Валерій Васильович

1 серпня 2016 р.