+ ще 391 громадa!

Стрийський пасажирський транспортний хаб

Ідея створити поруч з залізничним вокзалом в Стрию сучасний транспортний пасажирський пересадковий вузол (пасажирський хаб) шляхом перенесення (повернення) основного автобусного руху через Стрий з вул. Багряного, 4 на вул. Залізнична, 7:

1. ЗРУЧНІСТЬ: Розробити проект благоустрою та урбаністики загального простору такого транспортно-пасажирського вузла, передбачивши БЕЗПЕЧНІ місця для всіх учасників цього процесу в такій пріоритетності:
+ пішоходи
+ велосипеди
+ автобуси МІСЬКІ
+ МІЖміські
+ ПРИміські (з чітким зонуванням для кожного виду перевізників та строгим дотриманням правил таких зупинок)
+ окрема виділена зона для сертифікованих таксі
+ окрема зона виключно для платного паркування приватного транспорту (перші 15 хв. безкоштовно - далі - платна стоянка в казну міста, наприклад, не довше 1 години - спосіб уникнення накопичення приватних автомобілів та спонукання користуватись громадським транспортом, тим самим зменшуючи зростаючу закоркованість центральної та прилеглої до неї частини міста).

2. БЕЗПЕКА: Особливу увагу звернути на дотримання водіями швидкісного режиму в межах такого транспортного вузла, змусивши водіїв зменшувати швидкість до 40 км./год. в районі вокзалу, встановивши відповідні знаки, передбачивши "острівки" безпеки, чітко промарковані та освітлені пішохідні переходи, звуження проїзду, "лежачі поліцейські", камери відеоспостерження по всьому периметру транспортного хабу, виключивши "сліпі" зони таких камер ітп.

3. КОМФОРТ. Забезпечити максимально можливий БАЗОВИЙ комфорт:

а) стаціонарні туалети на самій автостанції, а не лише на залізничному вокзалі (оскільки автостанція продає квитки на автобуси, значить повинна забезпечити елементарні гігієнічні норми та комфорт для їхніх пасажирів). Тут йдеться про гідність людини та повагу один до одного;
б) багато вуличних меблів для очікування та відпочинку
в) смітники з можливістю сортуванням сміття на 4 види
г) електронне табло з АКТУАЛЬНИМ розкладом та ОБОВ'ЯЗКОВОЮ його онлайн актуалізацією - це також про гідність та комфорт пасажирів
д) озеленення та штучне затінення зон відпочинку в спеку чи захист від дощу
е) "джерело" питної води

4. ІНКЛЮЗИВНІСТЬ: виключити будь які сходи - рівень "в нуль" - дати можливість маломобільним групам населення безпечно та зручно пересуватись в межах такого транспортного хабу

5. ГОСТИННІСТЬ: недорогі МІСЬКИЙ хостел чи мотель з пристойною їдальнею. Дати можливість людям недорого переночувати в Стрию та залишити в очах такого пасажира приємні, а не "осадкові" спогади.

P.S.: Всі ці заходи сприятимуть додатковій монетизації міської інфраструктури, СТВОРЮВАТИМУТЬ ДОДАТКОВІ РОБОЧІ МІСЯЦЯ (хостел, їдальня, сувеніри ітп.), притягуватимуть гостей та туристів в місто - а це все дохід в міський бюджет у вигляді податків. Стрий ВЗАГАЛІ не використовує свій туристичний потенціал та привабливість ДУЖЕ близької географічної локації до лікувально-оздоровчих та відпочинкових курортів нашого регіону (Моршин, Трускавець, Східниця, Славське (майбутній сучасний гірськолижний курорт від ОККО group на противагу Буковелю), Плай) - в межах якихось 15-60км., а це лише до 1 год. часу в дорозі. А в очах та гаманцях туристів - це значно дешевше, аніж в самих Карпатах і зручно, оскільки є доступ до міської інфраструктури сучасного міста. Розробити відповідні програми сприяння розвитку HoReCa та залучення приватних інвесторів в місто через різного роду сприятливі умови для ведення такого бізнесу. Згадаймо потенціал річки Стрий та майбутню об'їзну дорогу, яка оминатиме Стрий, а це може вплинути на занепад "причетного" бізнесу в регіоні та втраті робочих місць, тому потрібно вже зараз "грати" на випередження і передбачати відповідні заходи та стратегію розвитку міста на найближчі 20-30 років вперед, незалежно від того, хто буде наступним головою ОТГ.

Розглянувши електронну петицію №8/2021 щодо створення поруч з залізничним вокзалом в м.Стрию сучасний транспортний пасажирський пересадковий вузол шляхом перенесення (повернення) основного автобусного руху через м.Стрий з вул Багряного,4 на вул.3алізнича,7, повідомляємо що Ваше звернення розглядалося на засіданні комітету з безпеки дорожнього руху. Відповідно до Протоколу №2 від 26.03.2021 року комісією вирішено залишити дане питання на доопрацювання.

З повагою,
перший заступник міського голови Микола Дмитришин

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 150 осіб з 150 необхідних.

Долиняк Марян Богданович

14 січня 2021 р.