Мораторій на підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ)

Запровадити мораторій на підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) мінімум до 1 січня 2019р.
Міська влада може мінімально впливати на формування тарифів на квартплату, вивезення сміття. Решту тарифів непрозоро формує НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, – ред.)", Закликаємо Сумський виконком та мера м. Суми підписати судовий позов проти НКРЕКП з вимогою привести тарифи до рівня, який люди зможуть осилити.
Крім того, поки діятиме заборона, містянянам не нараховуватимуть пеню за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.

За результатами розгляду Вашої електронної петиції «Мораторій на підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/ViewSigns/1195), повідомляємо наступне.
З електронної петиції вбачається, що мешканці бажають запровадити мораторій на підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства мінімум до 1 січня 2019 року.
Повідомляємо, що відповідно до статі 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень виконавчих органів належить встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги.
Тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та на послуги з вивезення побутових відходів формуються на підставі вимог Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 р (із змінами) та постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 № 1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» (зі змінами) відповідно.
Згідно з п. 36 та п. 37 вищезазначених постанов виконавці послуг мають право коригувати складові витрат, у разі коли протягом строку дії таких тарифів змінюються ставки податків і зборів (обов'язкових платежів), рівень заробітної плати у виконавця відповідно до законодавства, Генеральної та галузевої угод, ціни (тарифи) на паливно-енергетичні та матеріальні ресурси.
На підставі вищевикладеного, застосовувати мораторій на підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та на послуги з вивезення побутових відходів не має законних підстав.
Щодо тарифів на тепло-, водопостачання та водовідведення зазначаємо, що на підставі Закону України «Про природні монополії» та Положення «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», затвердженого Указом Президента України від 10.09.2014 № 715/2014, органом державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Положенням «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» передбачено встановлення тарифів на комунальні послуги для суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких здійснюється НКРЕКП.
У м. Суми ліцензіатом НКРЕКП, який надає послуги з водопостачання та водовідведення є КП «Міськводоканал» СМР. Тарифи на ці послуги встановлені постановою НКРЕКП від 28.12.2017 № 1575.
На ринку послуг з теплопостачання та постачання гарячої води ліцензіатами НКРЕКП у м. Суми є ТОВ «Сумитеплоенерго», Дирекція «Котельня Північного промвузла ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання».
Тарифи на централізоване опалення, гаряче водопостачання ТОВ «Сумитеплоенерго» встановлені постановою НКРЕКП від 28.12.17 № 1536. Тарифи на аналогічні послуги Дирекції КППВ ПАТ СМНВО» встановлені постановою НКРЕКП від 09.11.17 № 1392.
На підставі вищевикладеного, в органах місцевого самоврядування відсутні важелі впливу щодо стримування або запровадження мораторію на тарифи на послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення.
Щодо не нарахуванням пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг до 01 січня 2019 року повідомляємо,що відповідно до внесених змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.06.2018 у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення.
Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.
Така норма в Україні почне діяти від 1 січня 2019 року.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 257 осіб з 250 необхідних.

Шевченко Володимир Володимирович

30 травня 2018 р.