+ ще 391 громадa!

Вимагаємо відмовитись від маршруток та перейти на електротранспорт і зручні автобуси в Сумах!

Функціонал маршруток не справляється з пасажиропотоком сучасного міста м. Суми: вони переповнені, брудні та зрештою небезпечні для життя. Задля збільшення прибутку водії переповнюють маршрутні таксі людьми, які змушені подекуди годинами стояти в жахливих умовах.

У зв'язку з цим мешканці міста Суми ВИМАГАЮТЬ:

1) Разом з експертами з транспортного планування, мешканцями міста та приватними перевізниками провести транспортне моделювання міста Суми та розробити дворічний план повної відмови міста від маршрутних таксі з подальшим переходом на тролейбуси, електроавтобуси та автобуси з більшою пасажиромісткістю, які курсуватимуть за чітко визначеним графіком.

2) Забезпечити весь громадський транспорт пандусами та спеціально обладнаними місцями для людей з інвалідністю.

3) Встановити електронне табло з часом прибуття транспорту на зупинках.

Що це дасть місту?

1) Комфортні умови проїзду в громадському транспорті для мешканців міста.

2) Зниження рівня забруднення міста шкідливими викидами. Під час розробки плану відмови від маршрутних таксі перевагу слід віддати екологічно чистому транспорту, а саме тролейбусам та електроавтобусам.

3) Інклюзивність громадського транспорту

4) Розвантаження вулиць міста, адже велика кількість водіїв та пасажирів автомобілів пересяде на зручний громадський транспорт.

Успішні європейські країни відмовились від маршрутних таксі. Пора і в Україні покінчити з 'лихими 90-ми'. З якого міста, якщо не Сум почати ці зміни?

За результатами розгляду електронної петиції «Вимагаємо відмовитись від маршруток та перейти на електротранспорт і зручний автобуси в Сумах» повідомляємо наступне.
Рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 21.06.2016р. №332 «Про організацію перевезення пасажирів на постійних міських автобусних маршрутах м. Суми» (зі змінами) визначено, що перевезення автобусами на постійних міських автобусних маршрутах здійснюються у звичайному режимі руху. Згідно статті 1 Закону України «Про автомобільний транспорт», перевезення пасажирів у звичайному режимі руху — перевезення пасажирів автобусами на маршруті загального користування з дотриманням усіх зупинок, передбачених розкладом руху. Відповідно до ст.1 Закону України «Про автомобільний транспорт» автобус – транспортний засіб, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше ніж дев'ять з місцем водія включно. На сьогодні, відповідно до прийнятих виконавчим комітетом Сумської міської! ради рішень, у м. Суми застосовуються звичайний режим руху. Таким чином, поняття «маршрутка» не входить до термінологи, що вживається у нормативно-правових актах України.
Кваліфікаційні вимоги до рухомого складу, які планується використовувати на міських автобусних маршрутах загального користування, встановлюються Організатором перевезень – виконавчим комітетом Сумської міської ради відповідно до статей 43-46 Закону України «Про автомобільний транспорт» та «Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008р. №1081 зі змінами та доповненнями. Так, зокрема до претендентів транспортного конкурсу, що проводився у лютому 2017 року висувалися вимоги щодо залучення автобусів класів I та II, загальною пасажиромісткістю не менше ніж 23 місця.
Згідно із чинними Умовами проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми, затвердженими рішенням виконавчого комітету Сумської міської! ради від 22.11.2017 № 619, загальна пасажиромісткість автобусів для забезпечення перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування визначаються з урахуванням міської маршрутної мережі м. Суми по кожному об’єкту конкурсу окремо. Інформація про пасажиромісткість визначається рішенням Організатора. Зокрема, на транспортний конкурс, шо відбувся 20.03.2018, відповідно до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради в 12.12.2017 № 689 «Про проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми» пасажиромісткість рухомого складу по об’єктам конкурсу встановлювалася від 23 та від 40 чоловік. Дія договорів на перевезення, які укладено за результатами конкурсів за затвердженими вищезгаданим рішенням умовами, закінчується у 2022 році. Тобто внесення змін до умов чинних договорів можливе при підгортці проекту рішення виконавчого комітету перед проведенням нового конкурсу на перевезення після закінчення терміну дії чинних договорив.
Слід зауважити, що вирішення питання заміни рухомого складу потребує вкладення значних коштів. Відповідно до «Програми розвитку міського пасажирського транспорту на 2019-2021 рр.» у поточному році закуплено 4 одиниці тролейбусів та виділено кошти на закупівлю 2 одиниць автобусів середньої місткості та 2 одиниць автобусів великої місткості. Вищезгаданою Програмою у 2020 році передбачена закупівля 10 одиниць тролейбусів та 6 одиниць автобусів середньої місткості і 6 одиниць автобусів великої місткості. Всі транспортні засоби, що закуповуються для КП СМР «Електроавтотранс», пристосований для перевезення пасажирів із обмеженими фізичними можливостями. На автобусних маршрутах, що обслуговують приватних перевізники, також здійснюють перевезення автобуси, пристосовані для перевезення пасажирів із обмеженими фізичними можливостями у кількості відповідно до вимог чинного законодавства. Також міська влада працює над реалізацією проекту «Оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс» в м. Суми». Це надасть можливість придбати у поточному році 22 тролейбуси за залучені (кредитні) кошти за проектом «Міський громадський транспорт України» відповідно до Фінансової угоди мж Україною та Європейським інвестиційним банком, ратифікованим Законом України в 12.04.2017 № 2009-VIII.
Таким чином, вирішення порушеного питання здійснюються міською владою відповідно до вимог чинного законодавства.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 591 особа з 250 необхідних.

Кириченко Ярослав Сергійович

25 червня 2019 р.