Почати використовувати світловідбиваючу фарбу для дорожної розмітки в Сумах

Пропоную запровадати використовувати світловідбиваючу фарбу для дорожньої розмітки.
Сумські дороги досі є недостатньо безпечними: мала кількість підсвічених пішохідних переходів, водії не дотримуються швидкісного режиму, а правоохоронна система не контролює порушників.
ТОП-новини на новинних порталах Сум — лишаються усілкі погрубавання, вбиства та ДТП.
Щоб покращити стан ситуації, як мінімум з ДТП, можна зосередитися на дорожній розмітці.
1. Яскрава дорожня розмітка покращить видимість.
2. Водіям буде легше контролювати ситуцію навколо.
3. Видимість пішоходних переходів, перехресть значно підвищиться.

У Харкові така фарба вже використовується для розмітки доріг. З нею значно зручніше їхати, адже вона відблискує та показує напрямок руху, перешкоди заздалегідь.

Приклад у Сумах:
1. Кільцева дорога біля аеропорту фактично нічим крім одного знаку не виділяється. Знак не є якравим — брудний, стоїть дуже близько, а водії, які розганяються на цій ділянці з легкістю можут потрапити у ДТП.
2. Інший приклад — будь-який пішохідний перехід, на якому відсутнє додаткове освітлення, є потенційним для ДТП.

На фото приклад того, наскільки яскрава фарби, коли її підсвічує джерело світла.

За результатами розгляду Вашої електронної петиції «Почати використовувати світловідбиваючу фарбу для дорожньої розмітки в Сумах», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/2131), повідомляємо наступне.
З електронної петиції вбачається, що мешканці пропонують запровадити використання світловідбиваючої фарби для дорожньої розмітки.
Повідомляємо, що КП «Шляхрембуд», як виконавцем Послуги по поточному ремонту вулично – дорожньої мережі під час виконання робіт з нанесення дорожньої розмітки використовується розміточна фарба зі світлоповертаючим ефектом, який досягається шляхом додавання до неї склокульок. Завдяки своїм властивостям вони відбивають світло автомобільних фар і повертають його до джерела випромінювання — до автомобіля. Розмітка стає більш помітною для водіїв, що значно збільшує інформативність для водія та як наслідок зменшує аварійність.
Додатково повідомляємо, що з метою виділення пішохідних переходів з високим рівнем концентрації ДТП виконуються роботи з нанесення розмітки червоно-білого кольору, встановлення на пішохідних переходах знаків зі світлодіодною підсвіткою та улаштування додаткової підсвітки на розтяжці над пішохідними переходами.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 264 особи з 250 необхідних.

Литовка Сергій Станіславович

6 грудня 2019 р.