+ ще 204 громади!

МУСОРОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИЙ ЗАВОД в г.Сумы

Добрый день

Прошу создать комиссию, объявить тендер и найти инвестора для создания нового Мусороперерабатывающего завода в г. Сумы!

Мусор который может быть использован повторно - пластиковые и стеклянные бутылки, жестяные банки, пакеты и огромное количество тары которая используется от одного дня до недели закапываеться в землю и гниет сотнями лет.

Создание нового завода решит проблему переполнены свалок, создание новых рабочих мест и дополнительной прибыли в казну города.

Прошу поддержать

За результатами розгляду Вашої електронної петиції «Сміттєпереробний завод у м.Суми», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/2191), повідомляємо наступне.
З електронної петиції вбачається, що мешканці бажають щоб у місті був побудований сміттєпереробний завод, який мав би вирішити проблему забруднення прилеглої до м. Суми території, використання вторинної сировини та створення нових робочих місць.
Питання, порушене в електронній петиції важливе, але на сьогоднішній день сміттєпереробна галузь в Україні знаходиться на етапі становлення. Законодавча та нормативна база не дозволяє заводам отримувати гроші за переробку сміття, тарифи на захоронення побутових відходів в Україні низькі, відсутні тарифи на переробку, неготовність населення платити більше за утилізацію та й сума, яку економічно вигідно було б отримувати заводам за переробку відходів, зазвичай перевищує номінальну вартість захоронення. Раніше повноваження встановлювати тарифи на переробку сміття були у Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг. Але НКРЕКУ могла встановлювати тарифи тільки тим, чию діяльність ліцензує. Переробку сміття не ліцензували, зараз зробили навпаки: НКРЕКУ ліцензує, але не має права встановлювати тариф.
Крім того, на сьогоднішній день в Україні сміттєпереробні заводи є дорогими проектами, орієнтовна вартість будівництва сягає від 25 мільйонів євро. А їх окупність залежить знову ж таки від тарифів на переробку відходів, а також від коштів, які вони можуть виручити від продажу виготовленого альтернативного палива.
Беручі до уваги викладене, зазначаємо, що потенційні інвестори поки що вивчають загальні можливості вкладення коштів в українську сміттєпереробну систему та чекають законодавчих та нормативних змін, бо важливі питання є недоопрацьованими:
- відсутній механізм повернення інвестицій;
- необхідне залучення недержавних інвестицій та інших позабюджетних джерел фінансування у сферу поводження з відходами;
- створення відповідної законодавчої та нормативної бази для правового регулювання відносин щодо діяльності у сфері поводження з відходами;
- створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів шляхом запровадження соціально-економічних механізмів, спрямованих на заохочення утворювачів цих відходів до їх роздільного збирання.
Таким чином, з наведеного вбачається, що виконавчим органом ради – департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради розглянуто в установленому порядку вказану електронну петицію, але у 2020 році відсутня можливість виконання вищевказаних робіт за кошти міського бюджету.

Петицію підписали 262 особи з 250 необхідних.

Голуб Иван Олегович

29 січня 2020 р.