Пластикові квіти (вінки) на кладовищах - злободенність нашої сучасності. Більшість жителів міста, особливо старше покоління, масово купують штучні квіти, аби вшанувати пам'ять своїх рідних і близьких, мотивуючи це тим, що «вони красиві і не в'януть», хоча основна причина - це їхня дешевизна в порівнянні з цінами на живі квіти.
До того ж, багато хто вважає, що живим дарують живі квіти, а мертвим потрібні обов'язково мертві. І якщо залишити на могилі живу квітку, відбудеться чи не демонічний обряд. Однак все це не більше, ніж забобони.

Традицію «прикрашати» могили штучними квітами або вінками не підтримують ні екологи, ні комунальники, ні навіть священики. На вигляд нешкідливі пластикові квіти завдають шкоди природі і навіть небезпечні для людини!
На жаль, не всі знають, що штучні квіти за свій життєвий цикл виділяють чималу кількість токсичних речовин. Коли вони становляться непридатними (вицвітають і втрачають форму), їх просто викидають, закопують в землю або ще гірше - спалюють, щоб звільнити місце для нових. А при розкладанні (спалюванні) пластикової ритуальної атрибутики в навколишнє середовище виділяються шкідливі речовини (в більшості своїй канцерогени), які отруюють навколишнє середовище (ґрунт, повітря, ґрунтові води) і негативно впливають на здоров'я людей (можуть навіть викликати онкологічні захворювання). Терміни розкладання пластику становлять від 100 до 500 років. Виходить, що штучні квіти будуть розкладатися довше, ніж тривалість життя людини.
Навіть пластикові пляшки становлять меншу біду, оскільки можуть піддаватися переробці. А ось штучні квіти - ні. І все через складність встановлення типу пластика для грамотного сортування відходів, бо квіти (вінки) виготовляються з різних видів штучних матеріалів. Так, серцевина квітки може бути зроблена з пінопласту, пелюстки з поліестеру або латексу, а всередину стебла, виготовленого з полівінілхлориду, нерідко вставляється металевий стрижень. До того ж різні забруднення (той же пісок) додатково ускладнюють переробку.

Священнослужителі також підтверджують той факт, що штучні квіти і вінки з кожним роком все більше забруднюють навколишнє середовище. На кладовищах накопичують гори сміття (більша частина якого складають штучні квіти, що відстояли «річну зміну»), яке практично не вивозиться і не утилізується (а спалювати таке сміття небезпечно). І чим «старше» кладовище, тим більше небезпека.

Духовні настоятелі переконують, що на могилу близьких найкраще принести живі квіти, оскільки в штучних квітах відчувається «фальш», адже така пластикова атрибутика не несе ніякого смислового навантаження. До того ж, пластикова квітка не має нічого спільного з християнською вірою. Люди купують «пластик», в першу чергу, з міркувань довговічності. Однак вічною повинна бути, в першу чергу, пам'ять. Виявляти пам'ять і повагу до померлих ми повинні не «мертвими» пластиковими вінками і квітами, а живими ... На могилу треба йти з чистим серцем, а не зі сміттям! Душі наших близьких не потребують матеріальних речах, найкращим поминанням для покійних є щира молитва.
Тому в багатьох європейських країнах під загрозою великих штрафів заборонено приносити подібні прикраси на кладовища. Дозволені тільки живі квіти і віночки з них - вони не тільки втішають, а й допомагають організму справитися з горем. Можна приносити з собою живі квіти як данину пам'яті про покійних, висаджувати біля могил багаторічники, карликові чагарники або просто зробити доглянутий газон без квітів. Як варіант - можна прикрасити могилу живими квітами в горщиках.

Пропоную Сумській міській раді звернутися до Верховної Ради України з пропозицією заборонити на законодавчому рівні продаж та розповсюдження пластикової атрибутики для вшанування пам’яті померлих в ім’я «чистого» майбутнього для живих!!!

Прошу підтримати петицію та заборонити продаж та розповсюдження пластикової атрибутики для вшанування пам’яті померлих в ім’я «чистого» майбутнього для живих!!!

Шановний Володимире Володимировичу!
Ініційована Вами електронна петиція "Заборонити продаж та розповсюдження пластикової атрибутики для вшанування пам’яті померлих в ім’я «чистого» майбутнього для живих!!!", розміщена на порталі "Єдина система місцевих петицій" (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/2222), опрацьована відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачі Сумської міської ради.
За результатами опрацювання повідомляємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (зі змінами), на усій території України введено карантин.
Затвердженими заходами під час карантину на території Сумської міської об'єднаної територіальної громади щодо запобігання розповсюдженню гострої респіраторної хвороби згідно з рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 27.03.2020 № 172, заборонена діяльність магазинів з продажу більшості груп непродовольчих товарів, крім бюро (магазинів) ритуальних товарів і послуг, робота ринків припинена. Погоджень на здійснення торгівлі штучними квітами напередодні поминального тижня 2020 року фізичним особам-підприємцям на їх заяви виконавчим комітетом Сумської міської ради не надано. Тому, продаж штучних квітів вкрай обмежений.
Питання заборони продажу та розповсюдження штучних квітів в подальшому буде доопрацьовано по закінченню карантину.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Петицію підписали 255 осіб з 250 необхідних.

Шевченко Володимир Володимирович

21 лютого 2020 р.