+ ще 204 громади!

Заборонити запуск повітряних куль у небо

"Відпускати повітряні кульки в повітря стало доброю традицією під час різних святкувань — випускних, концертів чи весіль🎈Але мало людей задумуються, що відбувається з кульками далі. Звісно, вони не просто розчиняються в повітрі.

UAnimals розповіли, які саме шкідливі наслідки мають повітряні кульки та їхні залишки для довкілля і тварин, та чому слід відмовитися від цієї традиції:

▪ Повітряні кульки можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни. Після відпускання в небо, вони потім падають назад на поверхню землі та у водойми. Термін розкладання кульок складає від 4 років, капронових стрічок — понад 100 років.

▪ Натуральні латексні кульки класифікуються як пластикові відходи через зовнішні фізичні характеристики матеріалу. Вже доволі добре відомо, наскільки пластик шкідливий для довкілля, тварин та здоров’я людини.

▪ Яскраве забарвлення кульок та стрічок дуже приваблює тварин і птахів.

Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути залишки кульок, які можуть завдати їм шкоди. Коли тварина поглинає залишки кульки, вона може блокувати її шлунково-кишковий тракт. Внаслідок чого тварини більше не можуть їсти та гинуть від голоду.

Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають в їжу більші морські тварини.

Птахи часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати. Крім цього, вони також споживають залишки повітряних кульок в їжу. В одному з досліджень було виявлено, що повітряні кульки та їхні частини є провідною причиною загибелі морських птахів.

▪ З огляду на дані наслідки, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.

Активісти запустили флеш-моб #ековипускний із закликом до випускників відмовитися від запуску повітряних кульок. Натомість разом можна зробити щось корисне для довкілля — посадити дерева чи квіти або спільно знайти інші альтернативи повітряним кулькам.

Не варто свідомо забруднювати природу та шкодити тваринам і птахам, якщо існують більш дружні до довкілля способи відсвяткувати важливі події."

Таким чином пропоную заборонити запуск повітряних кульок у нашому місті на законодавчому рівні.

Шановна пані Олександро!
Електронна петиція "Заборонити запуск повітряних куль у небо", розміщена на порталі "Єдина система місцевих петицій" (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/2235), опрацьована Департаментом фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради.
Станом на 29.04.2020 року підготовлено відповідний проєкт рішення Сумської міської ради "Про розгляд електронної петиції Россахацької Олександри "Заборонити запуск повітряних куль у небо", який запропоновано до розгляду на черговому засіданні сесії Сумської міської ради. Про дату та час засідання Вам буде повідомлено на електронну адресу.

***
20 травня 2020 року Сумська міська рада прийняла рішення №6843-МР про підтримку електронної петиції "Заборонити запуск повітряних куль у небо". Рішення опубліковане на сайті Сумської міської ради (посилання на рішення: https://smr.gov.ua/images/documents/Rishennia/Sesii/2020/20.05.2020/6843-MR.doc).

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 251 особа з 250 необхідних.

Россахацька Олександра Ол

4 березня 2020 р.