Шановний мер та депутати Сумської міської ради, ми мешканці міста Суми обурені можливістю появи багатоповерхових житлових будівель за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 217. Дані земельні ділянки виділялися Сумською міською радою для учасників АТО під приватну забудову, а не для багатоповерхового будівництва! Даний район не має відповідної інфраструктури для будівництва нових восьми багатоповерхівок!
Суми розбудовується швидкими темпами, однак, за створення інфраструктури, зокрема, нових комунальних закладів освіти - садків і шкіл не дбають.
Через брак закладів дошкільної освіти, в порушення ст.53 Конституції України, тисячі дітей не можуть навчатися, про що свідчать дані електронної черги в ЗДО. Намагання управління освіти збільшити кількість місць садках за рахунок ущільнення груп – призводить до порушення санітарних та інших норм, порушуються права дітей на якісну освіту такі заходи не сприяють вирішенню проблеми. Аналогічна проблема з переповненими класами (понад норми) і в школах.
Ми вимагаємо:
1. Заборонити будівництво нових багатоквартирних будинків (готелів тощо), офісних (розважальних, торгівельних) центрів без збільшення мережі нових комунальних навчальних закладів, насамперед, садків та шкіл.

2. Передбачити заборону надання дозволів на виготовлення документації та прийняття рішень, будь-яких документів про надання дозволів на будівництво багатоквартирних будинків (готелів тощо), житлових кварталів, масивів, офісних (розважальних, торгівельних) центрів тощо – без підтверджуючого документу за підписом керівника управління освіти (департаменту), що в існуючій мережі комунальних закладів дошкільної та середньої освіти у відповідному мікрорайоні (вулиці) є достатньо місць (згідно саннорм та ін.нпа) і всі діти, котрі там проживають і проживатимуть у нових будинках – є гарантовано забезпечені (і будуть забезпечені в разі побудови нового житлового об’єкту) місцем для здобуття доступної, безкоштовної освіти, як це вимагає і гарантує Конституція України відповідно до саннорм та ін. До документу повинні обов’язково додаватися розрахунки. При цьому, посилання на реальну завантаженість садків та шкіл по чисельності і їх потужність згідно проектних документів та саннорм є обов’язковою.
3. Передбачити, що у випадку надання управлінням освіти документу, що в даному мікрорайоні, вулиці є брак місць в комунальних садках та школах, перевантаження груп в ЗДО та класів в закладах середньої освіти (попри вимоги саннорм та ін.нпа), у зв’язку з чим мешканцям не забезпечується гарантоване Конституцією України право на якісну (не в переповнених групах та класах) доступну та безоплатну освіту в комунальних навчальних закладах – передбачити і розробити механізм вкладення коштів забудовників в будівництво нових комунальних шкіл та садків міста (наприклад, пропорційно до забудованої площі. Або наданням відповідних площ в будівлях, не порушуючи вимог законодавства).

4. Заборонити звільняти забудовників від інвестиційних внесків. Кошти спрямовувати на побудову (створення) мережі нових комунальних навчальних закладів освіти міста Суми, зокрема, садочків та шкіл.

До речі, просимо враховувати близькість до аеропорту міста Суми!

Управлінням архітектури та містобудування Сумської міської ради (далі – Управління), що здійснює повноваження з координування діяльності суб’єктів містобудування щодо комплексного розвитку і забудови території міста Суми, спільно з департаментом забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, за дорученням першого заступника Сумського міського голови розглянуто Вашу електронну петицію «Заборона на видачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 217».
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Управлінням підготовлено та візується проект рішення виконавчого комітету Сумської міської ради «Про розгляд електронної петиції Антошкіна Олександра Володимировича «Заборона на видачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 217» у двох редакціях. Проект рішення буде оприлюднено на офіційному порталі Сумської міської ради в установленому порядку.
Вас буде додатково повідомлено про дату розгляду зазначеного проекту рішення та запрошено на засідання виконавчого комітету Сумської міської ради електронним листом від управління архітектури та містобудування Сумської міської ради.

***
Вашу електронну петицію «Заборона на видачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 217» розглянуто на засіданні виконавчого комітету Сумської міської ради 29.01.2021.
Управлінням архітектури та містобудування Сумської міської ради, що здійснює повноваження з координування діяльності суб'єктів містобудування щодо комплексного розвитку і забудови території міста Суми, було підготовлено відповідний проєкт рішення виконавчого комітету Сумської міської ради у двох редакціях.
Виконавчим комітетом Сумської міської ради схвалено першу редакцію проєкту рішення, якою підтримано Вашу електронну петицію та надано відповідні доручення управлінню архітектури та містобудування Сумської міської ради.
Копія рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 29.01.2021 «Про розгляд електронної петиції Антошкіна Олександра Володимировича «Заборона на видачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 217» додається.

ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ

Петицію підписали 253 особи з 250 необхідних.

Антошкін Олександр Володимирович

15 травня 2020 р.