Про створення доступного середовища для маломобільних груп населення в центральній частині міста Суми

Шановні мешканці та гості нашого міста!
Суми - перлина Слобожанського краю, обласний центр, у якому мешкає більше 260 тисяч осіб. Однак, про доступність у ньому майже ніхто не чув. Державні будівельні норми – не для нас. Як батькам з дитячим візочком, людині з інвалідністю, людині поважного віку прогулятися вулицею, пройти перехрестя, зайти в аптеку чи магазин? Долати труднощі!
Протягом січня-березня 2020 року проводилися численні моніторинги доступності, в тому числі і ГО "Бюро правничих комунікацій", у рамках проєкту "Залучення маломобільних груп громадян до адвокації системних змін у сфері доступності м. Суми" та виявилось, що наше місто, на жаль, є недоступним для маломобільних груп громадян.
Однак, все може бути по-іншому: пониження бордюрів до 2 см, облаштування зручних пандусів, встановлення озвучених світлофорів тощо. Все, що необхідно зробити, навіть задокуменовано! ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд" точно визначають: що і як має бути облаштованим, для того, щоб жити було зручно.
Тому кожен небайдужий містянин має можливість саме зараз вплинути на Сумську міську раду: підписавши цю петицію, зобов’язати розглянути її на найближчій сесії ради.
Цією петицією вимагаємо створити при Сумській міській раді профільну аудитну комісію, яка би перевірила стан додержання суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності, ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд". Сумська міська рада має визначити повноваження, завдання та функції цієї комісії, у яких передбачити вироблення програми доступності міста на 2021-2023 роки, а до її складу обов’язково включити представників ГО людей з інвалідністю.

Станом на 27 жовтня петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.

Єжкун Марина ВІкторівна

3 вересня 2020 р.

До кінця збору підписів залишилось: