+ ще 254 громади!

Без готiвковий розрахунок у маршрутних такси

Для обгрунтування цін на проїзд у місцевих маршрутних транспортних засобах, вважаємо за доцільне зобов'язати власників організувати перевезення пасажирів за безготівковий розрахунок.

За результатами розгляду електронної петиції «Безготівковий розрахунок у маршрутних таксі» повідомляємо наступне.
Так, з 2017 року до Законів України було внесено зміни в частині автоматизованої системи обліку оплати проїзду та електронного квитка, а саме: «Про автомобільний транспорт», «Про міський електричний транспорт», «Про місцеве самоврядування в Україні» тощо.
Згідно із положеннями Закону України «Про автомобільний транспорт» (ст. 1) та Закону України «Про міський електричний транспорт» (ст.1):
- автоматизована система обліку оплати проїзду - програмно-технічний комплекс, призначений для здійснення обліку наданих транспортних послуг за допомогою електронного квитка;
- електронний квиток - проїзний документ встановленої форми, який після реєстрації в автоматизованій системі обліку оплати проїзду дає право пасажиру на одержання транспортних послуг.
Окрім того, норми пп.10-1 та 10-2 п. «а» ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зобов’язують виконавчі органи місцевих рад забезпечити прийняття рішення про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності та визначення особи, уповноваженої здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.
Отже, з урахуванням вимог чинного законодавства безготівкова форма оплати проїзду у міському пасажирському транспорті має здійснюватися за допомогою електронного квитка.
На сьогодні міською владою взято напрямок на впровадження єдиної інтегрованої інтелектуальної транспортної системи (далі – ІІТС) у складі автоматизованої системи обліку оплати проїзду та автоматизованої системи диспетчерського управління в міському пасажирському транспорті. Зокрема, рішенням Сумської міської ради від 21 жовтня 2020 року № 7554-МР внесено зміни до Програми розвитку міського пасажирського транспорту Сумської міської територіальної громади на 2019 - 2021 роки в частині впровадження ІІТС у транспорті комунальної форми власності, як першого етапу реалізації проєкту. Також прийнято наступні рішення Виконавчого комітету Сумської міської ради: № 33 від 29.01.2021 «Про Порядок функціонування та вимоги до єдиної інтегрованої інтелектуальної транспортної системи у складі автоматизованої системи обліку оплати проїзду та автоматизованої системи диспетчерського управління в міському пасажирському транспорті комунальної форми власності на території Сумської міської територіальної громади», № 101 від 19.02.2021 «Про впровадження єдиної інтегрованої інтелектуальної транспортної системи у складі автоматизованої системи обліку оплати проїзду та автоматизованої системи диспетчерського управління в міському пасажирському транспорті комунальної форми власності (тролейбусі, автобусі) на території Сумської міської територіальної громади». У бюджеті Сумської міської територіальної громади передбачено кошти на 2021 рік на виготовлення електронних квитків для пільгової категорії населення. В цілому до кінця 2021 року планується впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у комунальному транспорті, з наступного року – у рухомому складі приватних перевізників.
Таким чином, вирішення порушених у Вашій петиції питань здійснюється в частині наданих міській владі повноважень, що закріплені на законодавчому рівні.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 280 осіб з 250 необхідних.

Каминский Дмитрий Александрович

8 лютого 2021 р.