У зв'язку з незадовільним станом маршрутних таксі пропоную міській владі поступово замінити їх на нові автобуси , у яких встановити валідатори.

За результатами розгляду електронної петиції «Поступова заміна маршрутних таксі на автобуси та встановлення в них безконтактного розрахунку» повідомляємо наступне.
На сьогодні порушені у петиції питання регулюються відповідно до чинного законодавства України та прийнятих нормативно-правових актів органу місцевого самоврядування.
В частині технічного стану пасажирського автомобільного транспорту інформуємо, що державний нагляд і контроль за дотриманням автомобільними перевізниками вимог законодавства, норм на автомобільному транспорті покладається на державні органи відповідно до повноважень.
Слід зазначити, що з метою контролю за технічним станом транспортних засобів, що працюють на міських автобусних маршрутах загального користування, відділом безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції у Сумській області спільно з відділом транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сумської міської ради з 01.11.2021 по 26.11.2021 було проведено перевірки ранкового випуску транспортних засобів перевізників (медичний огляд водіїв та технічний стан транспортних засобів). Окрім того, в період з 24 листопада по 24 грудня 2021 управлінням Укртрансбезпеки заплановано проведення комплексу профілактичних заходів на автомобільному транспорті «Перевізник зима – 2021». В ході зазначеного заходу державного контролю особлива увага буде приділена, в тому числі, і обов’язковому проведенню передрейсових медичних оглядів водіїв та передрейсових технічних оглядів автобусів. У випадку порушень, виявлених державними органами, під час здійснення державного контролю (нагляду) у сфері автомобільного транспорту до перевізників застосовуються визначені законом види відповідальності.
Окрім того, необхідно зауважити, що поняття «маршрутне таксі» в розумінні «пасажирський транспортний засіб» чинне законодавство не містить. Згідно із ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» автобус - транспортний засіб, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше ніж дев'ять з місцем водія включно.
Стосовно дій міської влади щодо заміни існуючих транспортних засобів на нові автобуси повідомляємо, що Сумська міська рада, як засновник КП СМР «Електроавтотранс», через необхідність виконання ряду зобов’язань Антимонопольного комітету України не може здійснювати закупівлю за кошти бюджету Сумської міської територіальної громади комунального автотранспорту. Таким чином, комунальне підприємство оновлює парк комунальних автобусів за рахунок власних коштів з урахуванням фінансової спроможності. Так, зокрема, у цьому році було придбано 2 автобуси середньої місткості, у наступному році планується закупити 4 од.
Щодо встановлення валідаторів та переходу на безготівкову форму оплати проїзду у міському пасажирському транспорті інформуємо, що за результатами проведеного конкурсу по об’єкту «Автоматизована система обліку оплати проїзду» переможцем визначено консорціум «Астек». З даним суб’єктом господарської діяльності укладено договір, згідно із яким заплановано впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у міському комунальному транспорті. В подальшому заплановано впровадження зазначеної системи у пасажирському транспорті приватних перевізників.
Таким чином, вирішення порушених у Вашій петиції питань здійснюється в частині наданих міській владі повноважень, що закріплені на законодавчому рівні.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 256 осіб з 250 необхідних.

Алесковський Артур Олександрович

3 листопада 2021 р.