ПЕРЕЙМЕНУВАТИ ПРОСПЕКТ КУРСЬКИЙ У СУМАХ НА ПРОСПЕКТ ХОЛОДНИЙ ЯР

В рамках дерашизації України в умовах триваючої війни проти РФ, керуючись ст. 37 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та вшановуючи воїнів 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» (93 ОМБр, в/ч А1302, пп В2830) ЗСУ, які у лютому – березні 2022 року вели оборонні бої на території Сумської області та звільнили її від ворога, звертаємось до Сумської міської ради та Сумського міського голови О.Лисенка з пропозицією:
Перейменувати проспект Курський у м. Суми на проспект Холодний Яр.
На початку та в кінці проспекту встановити пам’ятні таблички, на яких буде зображено емблему 93 ОМБр, цитата Тараса Шевченка «І повіє вогонь новий з Холодного Яру», а також текст наступного змісту:
«Проспект названо на честь хоробрих воїнів 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», які під час російсько-української війни які у лютому – березні 2022 року вели оборонні бої на території Сумської області та звільнили її від ворога».
Нижче розмістити два Q-коди, при використанні першого з яких буде відкриватися мультимедійна інформація про історію 93-ї ОМБр, а при використанні другого – інформація про історію Холодного Яру та пов’язаних з ним визвольними змаганнями часів Гайдмаччини та війни за незалежність України на початку ХХ ст.

До відома: Свою назву 93-тя ОМБр отримала на честь місцевості на Черкащщині, яка у XVIII ст. стала одним з центрів гайдамаччини. У Холодному Яру почалося найбільше повстання проти польської шляхти – Коліївщина під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти, якому Тарас Шевченко присвятив свою поему «Гайдамаки» та вірш «Холодний Яр». Під час українських визвольних змагань початку XX ст. тут діяла Холодноярська республіка».
Таким чином, назва Холодний Яр буде співзвучною північному розташуванню проспекта, вона буде милозвучною і зручною для запам’ятовування та вживання, а також буде нести патріотично-історичне значення, нагадуючи про три періоди національно-визвольних змагань та бойові традиції українського народу у XVIII, ХХ та ХХІ століттях.

За результатами розгляду електронної петиції «Перейменувати проспект Курський у Сумах на проспект Холодний Яр», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://petition.e-dem.ua/sumy/Petition/View/2700), повідомляємо, що згідно з вимогами чинного законодавства Ваша пропозиція буде врахована під час підготовки проєкту рішення Сумської міської ради. Про результати розгляду проєкту рішення Вас буде повідомлено додатково.

Петицію підписали 277 осіб з 250 необхідних.

Олєйнікова Анна Михайлівна

13 квітня 2022 р.