Гарантований базовий дохід (ГБД) для кожного сумчанина

Створити робочу групу по вивченню можливості запровадження в місті Суми для кожного жителя Сум Гарантованого базового доходу (ББД) та провести експеримент в рамках якого призначити щомісячні виплати фіксованої суми експериментальній групі сумчан (кількість визначає робоча група) терміном на (термін визначає робоча група) років, що буде обрана випадковим шляхом із числа людей, що подадуть заявки на участь у експерименті.

Гарантований базовий дохід (ББД) - фіксована сума, яку людина отримує щомісяця (або щорічно) незалежно від його інших доходів, соціального стану тощо.

Основна ідея полягає в тому, щоб гарантувати кожному громадянинові право на вільне самовизначення і на життя без необхідності відчувати соціальний тиск і ламати голову над питанням про те, як мені вижити у важкій життєвій ситуації, наприклад, після втрати роботи.

Витоки цієї ідеї можна знайти ще в середньовіччі. А от практичні спроби введення безумовного основного доходу були зроблені в різних країнах, у тому числі в Бразилії, на Кубі, в Монголії, а також — обмеженою мірою — в Намібії та Німеччині.

Здійснюються спроби просування цієї ідеї в Європейському союзі (Фінляндія) та окремих європейських країнах, що не входять до ЄС.

У Швейцарії дискусії про запровадження гарантованого доходу ведуться з 2006 року. У 2012 році почалася кампанія за проведення референдуму з цього питання. Збір підписів завершений і призначена дата голосування — 5 червня 2016 року.

Світовий приклад:

Перманентний фонд штату Аляска — створений державою фонд, що керує прибутками від добування нафти в Алясці. Фонд було створено в 1976 році в результаті народного волевиявлення. До цього уряд звинувачували з занадто швидкій розтраті надходжень від торгівлі нафтою. Відтоді 25% прибутків держави від обігу нафти надходять до фонду. Половина прибутків через дивіденди напряму розподіляються серед жителів Аляски. Кожен житель отримує однакову суму, якою може розпоряджатися за власним бажанням. Річна виплата переглядається щороку й залежить від прибутків за останні 5 років, а також від числа людей у відповідному році, що мають отримувати гроші. Заявники на долю дивіденду не можуть бути особами, що раніше мали судимість. Вони мають бути жителями Аляски не менше одного календарного року і на момент подачі заявки на отримання витрат висловити намір надалі проживати на території штату. Прибутки відлягають оподаткуванню.

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Станом на 15 травня петицію підписали 245 осіб з 250 необхідних.

Сафронов Ілля Геннадійович

23 лютого 2016 р.