Озеро Чехово

Озеро Чехово є привабливим місцем для відпочинку багатьох мешканців не тільки наближених до нього мікрорайонів. Озеро виконує рекреаційну роль зелених насаджень для густонаселених житлових районів, які його оточують. Нас, ініціаторів петиції турбує активна забудова і неналежне використання території навколо озера. Неприпустимим є надання нових земельних ділянок для будівництва в наближеній до озера зоні (катеджна забудова), необхідно вжити заходи для запобігання збільшення антропогенного впливу на озеро і існуючу зону відпочину і збільшити її територіально! Необхідно залишити і утримати буферну зону між забудовою і зеленим кільцем навкруги озера. Наповнити територію обєктами благоустрою: спортивні і дитячі майданчики, перголи, лави.
Особливу стурбованість викликає стан використання території на південному березі з боку вулиці Замостянської! На південно-східному схилі озера на території колишньої садиби графа Капніста зростають понад 20 дубів віком близько 200 років. В зарослях прибережно-водних рослин і чагарників постійно мешкають види тварин, в тому числі і такі, що підлягають особливій охороні на території області. Фахівці відмічають гніздування близько 30 видів птахів. Із видів занесених до обласного Червоного списку тут зустрічається черепаха болотна, ящірка прудка, тритон звичайний. Це територія постійно або тимчасово перебування багатьох видів тварин, у тому числі і тих видів, що підлягають особливій охороні.
Враховуючи вищевикладене, пропонуємо надати озеру Чехово та прибережній території, загальною площею близько 40 гектарів, статус обєкта природно-заповідного фонду. Точну площу природно-заповідного обєкта та його категорію пропонуємо визначити з науковцями.

гр. Мішеніну А.М.
mishenin_uabs@mail.ru

Надіслану Вами електронну петицію з ініціативою надання статусу «об’єкт природно-заповідного фонду» території навколо озера Чехово відповідно до порушених у ній питань, було направлено на розгляд до управління архітектури та містобудування Сумської міської, що є робочим органом у сфері регулювання містобудівної діяльності на території міста Суми. До природно-заповідного фонду відносяться об’єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

Класифікація природоохоронних об'єктів в Україні досить широка:
- біосферні заповідники,
- природні заповідники,
- національні природні парки,
- регіональні ландшафтні парки,
- заказники,
- пам'ятки природи,
- заповідні урочища;
- ботанічні сади,
- дендрологічні парки,
- парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, тощо.

Можливість визначення статусу і класифікування території навколо озера Чехова слід віднести до компетенції фахівців. Висунута пропозиція має бути обґрунтована науковцями, а дії щодо її впровадження відповідати чинним нормативним актам. З цією метою управлінням архітектори та містобудування підготовлено звернення до департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації.

Згідно з розділом 4 Положення про роботу з електронними петиціями у виконавчих органах Сумської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету №26 від 21.01.2016р., при підготовці проекту рішення виконавець обов’язково проводить консультації з авторами петиції.
З метою обговорення наданих фахівцями і науковцями матеріалів, режиму використання території та визначення подальших дій, пропонуємо Вам звернутись до управління архітектури та містобудування (вул. Воскресенська, 8А, к. №2, т. 700-102, м.т. 0953311404).

Міський голова О.М. Лисенко

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 271 особа з 250 необхідних.

Мішенін Андрій Миколайович

29 березня 2017 р.