Про покращення надання послуг перевезення та збільшення кількості одиниць громадського транспорту, які обслуговують район Баси

Район Баси розташований на окраїні міста, однак в ньому знаходяться ряд важливих об’єктів (в тому числі і обласного призначення), таких як Медичний інститут СумДУ та його гуртожитки №4 та 5, обласний центр акушерства, гінекології та репродуктології, центр планування сім’ї, обласний пологовий будинок, лікарня. Поряд знаходяться декілька дачних кооперативів. Гарна природа сприяла появі на Басах значної кількості баз відпочинку, які працюють цілий рік. Наявність великої кількості об’єктів приводить до значного пасажиропотоку в даному напрямку. Район Баси обслуговується тільки двома маршрутами: 59 А Баси – Центр та 59 Баси – Веретинівка. Автобуси ходять в робочі дні з інтервалом 10-30 хв., що значно ускладнює проїзд із району Баси та в зворотному напрямку. У вихідні дні інтервал руху автобусів за маршрутом 59 Баси – Веретинівка (1-2 год.). Під час страйку співробітників КП «Електроавтотранс» район взагалі був відрізаний від міста.
Рух громадського комунального транспорту в район Баси повинен бути ритмічним та регулярним. Тому необхідно:
1. Збільшити кількість автобусів, які обслуговують район Баси.
2. Розробити та запустити нові транспортні маршрути: Баси – Автовокзал – вул. Роменська, Баси – Сумський державний університет – Харківська – вул. Петропавлівська - Аеропорт.

За результатами розгляду електронної петиції «Про покращення надання послуг з перевезення та збільшення кількості одиниць громадського транспорту, які обслуговують район Баси» повідомляємо наступне.

По першому питанню: повідомляємо, що наразі згідно із Договором № 18 про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми від 26 жовтня 2011 року (зі змінами) загальна кількість комунального автотранспорту, що обслуговують маршрути № 57А «Баранівка – Центр», 59 «Веретинівка – Баси» та 59А «Баси – Центр» складає 17 од. Рішенням виконавчого комітету від 06.05.2010 № 219 «Про організацію перевезення пасажирів на постійних міських маршрутах м. Суми» (зі змінами) визначена максимальна кількість одиниць на маршрутах № 59 та 59а: 8 та 7 од. відповідно.

Слід зазначити, що дійсно, регулярність руху комунальних автобусів не є стабільною. Причиною цього є, зокрема, відсутність коштів для придбання запасних частин на проведення поточних ремонтів рухомого складу через незадовільний фінансовий стан перевізника – КП «Електроавтотранс», спричинений у першу чергу відсутністю субвенції з Державного бюджету України за перевезення пільгових категорій пасажирів. Так, у І кварталі цього року щоденно з причини технічної несправності виходили з ладу 2-3 одиниці автотранспорту. Окрім того, необхідно врахувати, що 3 комунальні автобуси задіяні для перевезення в зоні АТО.

З метою покращення роботи комунальних автобусів відповідно до рішень Сумської міської ради від 24.12.15 № 143-МР «Про міський бюджет на 2016 рік» (зі змінами) (далі – міський бюджет на 2016 рік) та від 24.12.15 № 150-МР «Про міську цільову (комплексну) Програму розвитку міського пасажирського транспорту м. Суми на 2016-2018 роки» (зі змінами) (далі – Програма розвитку міського транспорту) підприємству цього року виділено з міського бюджету кошти на придбання запасних частин для ремонту автобусів у сумі 150,00 тис. грн.

Також повідомляємо, що у цьому році Програмою розвитку міського транспорту заплановано придбання 12 автобусів середньої місткості та 2 одиниць великої місткості (за умови передбачення необхідної суми коштів у міському бюджеті на 2016 рік). Частина оновленого рухомого складу буде спрямовано на маршрути № 59 та 59А.

Для уникнення випадків страйку працівників КП «Електроавтотранс», вирішення питань погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками підприємства в міському бюджеті на 2016 рік та відповідно до завдань і заходів Програми розвитку міського транспорту передбачено фінансову підтримку підприємству у сумі 13099,24 тис. грн.

Таким чином, з боку міської влади вживаються усі необхідні заходи для покращення обслуговування населення міста комунальним автотранспортом, в тому числі жителів району Баси.

У свою чергу для вирішення порушеного питання КП «Електроавтотранс» виконано наступне:
- посилено контроль за якістю технічного обслуговування та ремонтів автобусів;
- диспетчеру підприємства доручено здійснювати контроль за дотриманням водіями розкладу руху та про своєчасне вжиття необхідних заходів для зменшення інтервалів у випадках порушення руху автобусів.

По другому питанню: на виконання Програми розвитку міського транспорту у І кварталі цього року проведено коригування схеми руху громадського транспорту за кошти міського бюджету (99,00 тис. грн.).

Так, зокрема ХНАДУ в рамках договору на виконання науково-технічної роботи № 77-11-16 від 11 січня 2016 року було проведено обстеження маршрутної мережі міста та зроблено висновок про доцільність внесення змін до маршрутної мережі. Такі зміни стосуються, зокрема, введення нового автобусного маршруту загального користування «Баси – Ганнівка». Зазначимо, що схема руху цього маршруту буде включати в тому числі зупинку «Автовокзал».

Запропонований в електронній петиції маршрут «Баси – Сумський державний університет – Харківська – вул. Петропавлівська – Аеропорт» взагалі неможливо розглядати як такий, що можна ввести в дію в перспективі.

На підтвердження викладеного повідомляємо, що навіть не беручи до уваги нерівномірність пасажиропотоку, відсутність та недоцільність проектування і будівництва розворотного кільця на зупинці «Сумський державний університет», з огляду на безпеку дорожнього руху, вказує на неприйнятність запровадження такого маршруту.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 335 осіб з 250 необхідних.

Базиль Олена Олександрівна

17 березня 2016 р.