Втручання влади міста Суми в конфлікт між мешканцями та ПАТ "Сумигаз".

ПАТ "Сумигаз" відключає будинки від газопостачання, збільшує норми споживання, без згоди мешканців (вла ників будівлі) встановлює загальнобудинкові лічильники. Сумська влада нажаль стоїть осторонь. Правоохоронні органи не реагують. Прохання від мешканців до Мера міста Суми та до Сумської міської ради, втрутитись та допомогти сторонам прийти до компромісу.

Петрову О. О.
7207225@gmail.com

За результатами розгляду Вашої електронної петиції «Втручання влади міста Суми в конфлікт між мешканцями та ПАТ «Сумигаз», розміщеної на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (https://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/958), повідомляємо наступне.
З електронної петиції вбачається, що ПАТ «Сумигаз» відключає будинки від газопостачання, збільшує норми споживання, без згоди мешканців (власників будівлі) встановлює загальнобудинкові лічильники. Твердження, що Сумська влада стоїть осторонь, правоохоронні органи не реагують, що не відповідає дійсності.
Питання, порушене в електронній петиції вже врегульовано, зокрема на законодавчому рівні – прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу», яким регламентовано, що загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку, в порядку визначеному статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.
Відзначається, що побутові споживачі (населення) можуть самостійно забезпечити встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу (індивідуальних лічильників) з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ суб’єкту господарювання, що здійснює розподіл природного газу на відповідній території.
Також документ передбачає, що у разі ненадання співвласниками багатоквартирного будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу суб’єктам господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється.
У той же час Сумською міською радою, її виконавчим комітетом та виконавчими органами ради вживаються відповідні заходи реагування, виходячи з наступного.
Відповідно до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 08.09.2016 № 478 «Про організацію проведення зборів співвласників багатоквартирних будинків м. Суми, в яких передбачається встановлення публічним акціонерним товариством «Сумигаз» будинкових вузлів обліку природного газу» рекомендовано публічному акціонерному товариству «Сумигаз» скласти перелік будинків, графік і кошторис встановлення будинкових вузлів обліку природного газу (надалі – перелік, графік і кошторис) окремо по кожному будинку й ознайомити з ними балансоутримувача (управителя) та суб’єктів господарювання – виконавців послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій у строк, достатній для проведення зборів співвласників багатоквартирних будинків та прийняття ними відповідних рішень згідно з вимогами законів України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Також, рішенням Сумської міської ради від 22.02.2017 № 1821-МР «Про впорядкування питань щодо встановлення (монтажу) будинкових (загальнобудинкових) вузлів обліку природного газу», рекомендовано публічному акціонерному товариству «Сумигаз» утриматися від встановлення будинкових вузлів обліку природного газу до моменту прийняття відповідного рішення зборів співвласників багатоквартирних будинків.
Крім того, до вирішення цього актуального для міста питання долучився депутатський корпус Сумської міської ради. Так, рішенням Сумської міської ради від 22.02.2017 №1826-МР створено робочу комісію з впровадження питань щодо встановлення будинкових вузлів обліку природного газу, завданням якої є перевірка дотримання чинних нормативних актів при врегулюванні у встановленому порядку відносин з оператором газорозподільної системи
ПАТ «Сумигаз» щодо забезпечення можливості проведення встановлення (монтажу) будинкового вузла обліку в багатоквартирних будинках; надання пропозицій Сумській міській раді та Сумському міському голові щодо впорядкування ситуації встановлення вузлів обліку природного газу в місті Суми. Проект рішення Сумської міської ради «Про звіт робочої комісії з впорядкування питань щодо встановлення будинкових вузлів обліку природного газу» зі звітом голови робочої комісії Сумської міської ради з впорядкування питань щодо встановлення будинкових вузлів обліку природного газу за результатами роботи комісії оприлюднено 02.01.2018 на офіційному сайті Сумської міської ради в мережі Інтернет.
З метою захисту прав членів територіальної громади міста від незаконних дій з боку ПАТ «Сумигаз» Сумською міською радою прийнято рішення від 26.04.2017 №2095-МР «Про звернення до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо дій ПАТ «Сумигаз» з приводу встановлення загальнобудинкових лічильників газу» та рішення від 14.06.2017 № 2227- МР «Про звернення Сумської міської ради до Генерального прокурора України Луценка Ю. В., начальника Сумського відділу поліції ГУ НП в Сумській області Карабути П. І. щодо протиправних дій ПАТ «Сумигаз» зі встановлення (монтажу) будинкових (загальнобудинкових) вузлів обліку природного газу».
Враховуючи пункт 3 рішення Сумської міської ради від 14.12.2017 № 2892 – МР «Про забезпечення захисту прав громадян у зв’язку з припиненням постачання природного газу в багатоквартирних будинках на території міста Суми», згідно з яким встановлено публічному акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації «Сумигаз» (код ЄДРПОУ: 03352432) протягом двох календарних днів відновити постачання природнього газу у багатоквартирні будинки на території міста Суми за адресами: вул. СКД, 46, СКД 3, СКД, 3/1, вул. Зеленко, 10, вул. Новомістенська, 37, вул. Заливна, 17, вул. Заливна, 19, вул. Супруна, 21, вул. Г. Кондратьєва, 134/4, вул. Г. Кондратьєва, 144/2, вул. Героїв Крут, 40, вул. Харківська, 23, вул. Інтернаціоналістів, 4, вул. Інтернаціоналістів, 12, вул. Холодногірська, 45, вул. Реміснича, 10, 18.12.2017 працівниками ПАТ «Сумигаз» відновлено газопостачання у 10 житлових будинках за адресами: вул. Заливна, 17; вул. Заливна, 19; вул. Г. Крут, 40, вул. СКД, 3/1; вул. СКД, 3/3; вул. Харківська, 23; вул. Інтернаціоналістів, 4; вул. Г. Кондратьєва, 144/2; вул. Інтернаціоналістів, 12; вул. Реміснича, 10, а 19.12.2017 працівниками ПАТ «Сумигаз» відновлено газопостачання у 6 житлових будинках міста за адресами: вул. К. Зеленко,10; вул. Новомістенська, 37; вул. Супруна, 21; вул. СКД, 46; вул. Холодногірська, 45.
На виконання пунктів 4-5 вказаного рішення Сумської міської ради приступив до роботи Загальноміський координаційний штаб при Сумському міському голові метою діяльності якого є виконання дій, спрямованих на забезпечення взаємодії між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями задля недопущення порушення прав мешканців міста Суми у сфері забезпечення природним газом.
Департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради на виконання пункту 9 зазначеного рішення Сумської міської ради було розроблено проект рішення Сумської міської ради «Про затвердження Програми встановлення індивідуальних лічильників газу на умовах співфінансування за рахунок коштів міського бюджету та споживачів на 2018-2022 роки», який було оприлюднено 20.12.2017 на офіційному сайті Сумської міської ради в мережі Інтернет та винесено на розгляд на пленарному засіданні міської ради, яке відбулося 21.12.2017. Також було розроблено проект рішення Сумської міської ради «Про звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) стосовно подовження термінів виконання ПАТ «Сумигаз» інвестиційної програми на 2016, 2017 роки», проект рішення оприлюднено 20.12.2017 на офіційному сайті Сумської міської ради в мережі Інтернет.
За наявною інформацією станом на 16.01.2018 багатоквартирні житлові будинки у місті Суми, у яких припинено газопостачання, відсутні.
Окрім того, виконавчим комітетом Сумської міської ради в особі Відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Сумської міської ради подано позовну заяву в інтересах споживачів до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Сумигаз», Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз Збут», третя особа: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про визнання недійсним рішення ПАТ «Сумигаз», про визнання права на споживання природного газу за діючими нормами; про зобов’язання здійснити перерахунок спожитого природного газу.
Представниками департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради та громадськими інспекторами у сфері житлово-комунального господарства проводиться у межах наданих повноважень роз’яснювальна робота серед населення з питання встановлення будинкових вузлів обліку природного газу, у тому числі у випадку надходження інформації про встановлення вузол обліку природного газу у багатоквартирному будинку забезпечувалась участь представників вказаного виконавчого органу ради. Окрім того, департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради у листопаді 2017 року на адресу ПАТ «Сумигаз» було направлено два приписи про усунення фактів порушення вимог нормативно-правових актів в галузі житлово-комунального господарства вказаним суб’єктом господарювання-надавачем послуг.
Таким чином, з наведеного вбачається, що виконавчим органом ради – департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради розглянуто в установленому порядку вказану електронну петицію, порушене в ній питання врегульовано, а Сумською міською радою, її виконавчим комітетом, міським головою та виконавчими органами ради вжито відповідних заходів реагування із зазначеного в петиції питання.

Міський голова О. М. Лисенко

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 262 особи з 250 необхідних.

Петров Алексей Олегович

13 грудня 2017 р.