Безкоштовний проїзд учнів шкільного віку

Зробити проїзд учнів у громадському транспорті безкоштовним. Встановити безкоштовний проїзд для дітей – учнів при умові пред’явлення учнівського квитка або іншого документа, (картки Тернополянина)який посвідчує статус школяра. Тобто просто треба пред’явити учнівський квиток. Це право на безкоштовний проїзд діє на автобусних маршрутах крім періоду літніх канікул, в електротранспорті – протягом цілого року.

Інформуємо, що Тернопільська міська рада здійснює порядок розгляду петиції відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та розпорядження міського голови від 01.10.2015 року №291 «Про затвердження порядку розгляду електронної петиції, адресованої Тернопільській міській раді»
Відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" щодо електронної петиції, порядку її подання та розгляду: "У разі визнання за доцільне викладені в електронній петиції пропозиції можуть реалізовуватися органом, якому вона адресована, шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідного рішення."
Рішенням виконавчого комітету від 05.07.2012 р. №1011 надано пільгу на проїзд учням та студентам денної форми навчання, І-ІV рівня акредитації, в розмірі 50% вартості проїзду в автобусах, які працюють в звичайному режимі руху («соціальні») та тролейбусах, для яких передбачена компенсація втрат від пільгових перевезень з місцевого бюджету.
В автобусах, що працюють в режимі маршрутного таксі, згідно чинного законодавства не передбачено пільг на проїзд. Відповідно до укладених договорів перевізник : " Забезпечує проїзд учнів загальноосвітніх шкіл з 50-відсотковою знижкою вартості проїзду, але не менше вартості проїзду 2 (дві) грн, на період навчального року, крім канікул, за рахунок власних коштів."
Відповідно до Закону України від 17.01.2017 року № 1812-19 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті" органи місцевого самоврядування формують мережу міських автобусних маршрутів загального користування і здійснюють у межах своїх повноважень контроль за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту на відповідній території, запроваджують автоматизовану систему обліку оплати проїзду та встановлюють порядок її функціонування, а також види, форми носіїв, порядок обігу та реєстрації проїзних документів; визначають особу, уповноважену здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.
Також Законом України "Про автомобільний транспорт" передбачено, що документом на проїзд для пасажира є квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду – посвідчення особи встановленого зразка чи довідка, на підставі якої надаються пільги), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронний квиток зареєстрований в системі та документи для пільгового проїзду.
Бюджетом міста на 2018 рік передбачено кошти на компенсацію втрат від пільгового проїзду ( 50 % від вартості проїзду) учнів та студентів в тролейбусах та автобусах, які працюють в звичайному режимі руху. Коштів на повну компенсацію за безкоштовний проїзд учнів у всіх видах громадського транспорту м. Тернополя бюджетом міста на 2018 рік не передбачено.
Також інформуємо, що питання виділення додаткових коштів для 100 % компенсації втрат від безкоштовного проїзду учнів загальноосвітніх шкіл, може розглядатись при формуванні бюджету на 2019 рік.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ

Петицію підписали 563 особи з 300 необхідних.

МАРУЩАК СВІТЛАНА АДАМІВНА

13 листопада 2018 р.