Повернути партнерські пологи у місто Тернопіль

Вже більше десяти років як партнерські пологи стали звичною практикою у наших пологових, деякі жінки навіть не уявляють появу на світ своєї дитини без чоловіка, жінкам дійсно важливо мати поруч близьку людину, щоб не народжувати у страху і на самоті.
Та партнерські пологи - це не лише забезпечення психологічної підтримки для жінки, а й доведене зменшення кількості медичних втручань (народжень шляхом кесаревого розтину, інструментальних пологів зокрема). А діти в результаті народження з партнерською підтримкою мають вищі показники здоров'я.

На жаль, у Тернополі на час карантину партнерські пологи заборонили рішенням керівника робіт з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня №7 від 1.04.2020 року та рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 287 від 6.04.2020 року.

Місцеві ради дійсно повинні опікуватись матеріально-технічними потребами комунальних закладів охорони здоров'я. Проте така заборона - це вже втручання у медичні питання. Це компетенція Міністерства охорони здоров'я України. А жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів від МОЗ України чи ВООЗ немає. Навпаки, Всесвітня організація охорони здоров'я нещодавно надала свої роз'яснення стосовно пологів під час епідемії COVID-19. Вона наголошує: забезпечення права жінки на позитивний досвід безпечних пологів зараз так само важливе. І невід'ємною складовою реалізації цього права є можливість партнерської підтримки для усіх жінок, навіть для тих, хто підтверджено має коронавірус.

Можна також звернутися до досвіду інших країн, які відновили або взагалі не забороняли партнерські пологи в період пандемії. Наприклад, це Чехія, Німеччина, Велика Британія. Навіть губернатор штату Нью-Йорк у США, де вирує епідемія, став на захист цього базового права породіль і своїм рішенням повернув партнерські пологи. Деякі пологові будинки України також створили відповідні умови і проводять партнерські пологи, зокрема в Луцьку та Києві.

Відновлення практики партнерських пологів у Тернополі дійсно можливе. Звісно, необхідно передбачити додаткові заходи безпеки - контроль стану здоров'я партнера, обов'язкове використання засобів індивідуального захисту (маска тощо), миття чи дезінфекція рук, безперервне перебування з породіллею, щоб забезпечити не лише підтримку породіллі, а й захист медичних працівників.

Прошу повернути партнерські пологи у м. Тернопіль, скасувати відповідні заборони та зазначити безпечні умови для їх проведення під час епідемії COVID19.

Дане питання розглядалося на засіданні штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру регіонального рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Тернопільській області 24.06.2020 року. Відповідно до п.4. протоколу Штабу №10, враховуючи ускладнення епідемічної ситуації щодо захворювання на коронавірусну хворобу в м. Тернополі, було прийняте рішення доручити керівникам закладів охорони здоров’я забезпечити неухильне виконання протоколу №9 позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ТОДА від 16.03.2020 року в частині заборони проведення партнерських пологів.
Відповідно до протоколу №9 позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ТОДА від 16.03.2020 року керівникам закладів охорони здоров’я області заборонено практику партнерських пологів. Зокрема, рішенням вище вказаної комісії від 22.06.2020 року лікувально-профілактичним установам на період дії карантину заборонено здійснювати планову госпіталізацію, крім проведення невідкладних і термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя або здоров’я.
Заборона проведення партнерських пологів не становить небезпеку здоров’ю породіллі чи новонародженої дитини.

***
На вашу петицію інформуємо, що Тернопільською міською радою направлено петицію на розгляд засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки при надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації

Оскільки, відповідно до пп. 3.13-3.14 протоколу № 9 засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки при надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації від 16 березня 2020 року заборонено партнерські пологи до стабілізації епідеміологічної ситуації або особливого розпорядження.

Про результати вас буде повідомлено додатково

Міський голова С.В. Надал

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Петицію підписали 326 осіб з 300 необхідних.

Яремчук Ірина Романівна

11 червня 2020 р.