Перемістити пам'ятник Пушкіну, поставити натомість пам'ятник українському діячу.

Російський, імперський поет Пушкін ніколи не бував у Тернополі, не писав про це місто. Сам поет продовжував імперську традицію та міфотворення, вважаючи українців за нижчий щабель, який має бути під Москвою.

Цілком логічно було б забрати цей пам'ятник, а на його місці поставити пам'ятник комусь з українських, місцевих діячів.

Пам'ятник Пушкіну було б логічно поставити десь в музеї.

На петицію «Перемістити пам’ятник Пушкіну, поставити натомість пам’ятник українському діячу», яка у визначений законодавством термін не набрала відповідної кількості голосів (станом на 25 серпня 2020року, коли завершився термін збору підписів, петицію підписали 31 особи з 300 необхідних) розглянуто та взято до відома. За результатами розгляду даного питання повідомляємо, що пам′ятник О.Пушкіну збудований в 1959-1961 рр., належить до державного реєстру нерухомих пам′яток України, є пам′яткою монументального мистецтва, охоронний номер 28. Існування даного пам′ятника не суперечить Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». Одночасно слід зазначити, що частина громадян міста вважає, що пам′ятник не несе ніякої загрози суспільству, органічно вписується у міське середовище і є його окрасою. Це підтверджено під час проведеного міською радою у березні 2019 року громадського обговорення щодо доцільності демонтажу/збереження пам’ятника Пушкіну в м. Тернополі, за результатами якого більшість громадян проголосували саме за збереження пам’ятника.

Станом на 31 жовтня петицію підписали 31 особа з 300 необхідних.

Гнатів Віктор Сергійович

20 липня 2020 р.