Єдиний податок від малого підприємництва належить до тих податкових платежів, надходження якого стабільно і суттєво поповнюють місцевий бюджет.Таким чином, звільнення ФОП від сплати єдиного податку на період карантину належить ВИКЛЮЧНО до компетенції місцевих органів влади.
Згідно рішення міської ради "Про заходи щодо недопущення поширенню
вірусної інфекції COVID-19 на території м. Ужгород" з 17 березня 2020 року ПРИМУСОВО ЗУПИНЕНО РОБОТУ об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування, розташованих у м. Ужгород, а саме: кінотеатрів,театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних
закладів; дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі
спортивних; фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних
майданчиків та стадіонів; парків атракціонів; усіх непродовольчих магазинів;
торговельно-розважальних центрів, хостелів, об’єктів дрібнороздрібної
торгівлі, ринків (крім продуктових); ресторанів, закладів громадського
харчування, у готелях - барів, клубів, кафе, дискотек, пабів; інших закладів та
установ НА НЕВИЗНАЧЕНИЙ ЧАС.
Цим же документом на керівників закладів, установ, організацій незалежно від
форми власності та підпорядкування, а також інших суб'єктів підприємницької
діяльності, накладено персональну відповідальність за невиконання цього рішення згідно з чинним законодавством України.
Таким чином, міська рада, повністю заборонивши діяльність більшості суб'єктів господарювання, має прийняти рішення щодо скасування єдиного податку для цих суб'єктів на період вимушеного простою - карантину. Цілком неприпустимо вимагати від ФОП сплачувати єдиний податок за рахунок діяльності і доходів отриманих у попередні періоди та заощаджень, які є не у всіх. І це тоді, коли здоров'я та життя платників податків знаходиться під загрозою. Міською радою конкрентих пропозицій, як захистити дану категорію платників податків у цих умовах, не надано. Адже в Ужгороді діє не менше 3000 підприємців (база “Youcontrol”: Реєстр ФОП Ужгород), більшість з яких останні два роки ледве зводять кінці з кінцями через різке падіння попиту на їх товари і послуги, але іншого шляху не мають, як працевлаштувати хоча б самих себе. Як ми бачимо з попередніх дій місцевої влади, про підтримку малого бізнесу поки не йдеться! Тому місцева влада зобов'язана забезпечити хоча б мінімальний захист малих підприємців, звільнивши їх тим самим, від сплати єдиного податку на весь період карантину, як це робить влада інших міст та областей України.
Прошу підтримати петицію.

Станом на 27 квітня 2020 року електронна петиція «Про звільнення ФОП м.Ужгорода від сплати єдиного податку на весь період карантину» зібрала 135 голосів з необхідних 250 голосів.
Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» електронна петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як звернення громадян відповідно до Закону. Ваша петиція буде розглянута, як звернення громадян

ІНШІ

Станом на 1 листопада петицію підписали 135 осіб з 250 необхідних.

Гулинець Валентина Андріївна

3 квітня 2020 р.