+ ще 204 громади!

Петиція про встановлення в м. Ужгороді Меморіалу загиблим за Україну воїнам.

П’ятий рік триває в нашій країні війна, п’ятий рік нам знову із зброєю в руках доводиться виборювати свою Незалежність, право гідно жити у вільній та незалежній країні!
Біля 3 тисяч військових усіх силових структур заплатили за це найдорожчу ціну – власне життя, серед них 97 закарпатців, майже 1,5 тисяч жінок залишились вдовами, понад 4 млн. людей безпосередньо зіткнулись із жахіттями війни.
Але герої не вмирають, доки в наших серцях живе пам'ять про їхній подвиг!
Майже в кожному обласному центрі України символ пам’яті з поіменним ушануванням загиблих на Сході України земляків. Меморіал, який минулого року встановлено на Пагорбі Слави в м.Ужгород, не знайшов підтримки в учасників бойових дій та членів сімей загиблих воїнів. Пам’ятник має об’єднувати людей, а не бути черговим приводом для списання державних коштів і розчаруванням для пересічних мешканців міста, думку яких навіть не спитали, коли обговорювали проекти пам’ятного знаку. З метою вшанування подвигу наших героїв, які вже стали символом супротиву народу України та його незламного духу, подяки матерям, що виховали справжніх патріотів, які не дали ворогу жодного шансу на перемогу, ініціюємо створення на території міста Ужгород нового Меморіалу загиблим воїнам, де буде зазначено прізвища загиблих закарпатців, куди зможуть приходити родичі та друзі загиблих героїв ушанувати пам’ять про них. Меморіал має стати нашим спільним проектом, нашим внеском у формування історично-суспільної свідомості та патріотичного виховання молоді – і це лише мала частка того, чим ми можемо віддячити тим, хто віддав життя за Україну!
Ініціативу щодо встановлення такого меморіалу висловили ГО «Асоціація міст-побратимів м.Ужгород» разом із матерями та жінками полеглих Героїв, а також підтримали Закарпатська обласна організація «Молодий патріот», ГО «Фонд розвитку молодіжних рухів «ВПЕРЕД», ГО «Спілка учасників бойових дій «Об’єднані війною». Попередньо розроблено проект зазначеного меморіалу.
Враховуючи вищезгадане, просимо Ужгородську міську раду:
1. Розглянути можливість надання відповідного дозволу на розміщення Меморіалу на території парку «Малий Галагов» (район вул. Гойди, Т. Шевченка, Т.Масарика).
2. Виділити, відповідно до бюджетного законодавства, в бюджеті міста на 2020 рік кошти для будівництва Меморіалу та звернутися до обласної ради щодо співфінансування цього проекту.

Станом на 07 травня 2019 року електронна петиція «Петиція про встановлення в м. Ужгороді Меморіалу загиблим за Україну воїнам» зібрала 255 голосів з необхідних 250 голосі та прийнята до розгляду.
14.05.2019
На електронну петицію «Про встановлення в м. Ужгороді Меморіалу загиблим за Україну воїнам», яка набрала необхідну кількість голосів повідомляємо про наступне.
Для можливості попереднього розгляду Вашої ініціативи на засіданнях науково-художньої ради, Органу з питань охорони культурної спадщини міської ради та архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури, подальшої підготовки проекту рішення виконкому „Про встановлення Меморіалу загиблим за Україну воїнам” необхідно додати ескіз Меморіалу та пакет документів відповідно до п. 2.3. Наказу Державного комітету України з будівництва та архітектури та Міністерства культури і мистецтв України „Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам'ятників і монументів” 30.11.2004 № 231/806, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.12.2004 за № 1588/10187, а саме: обґрунтування доцільності спорудження (створення) пам'ятника (монумента) з відповідними висновками департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації; погодження з управлінням містобудування та архітектури місця встановлення Меморіалу з урахуванням генерального плану міста, іншої містобудівної документації, планування та забудови, що історично склались; фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження (створення); зазначення відповідних джерел фінансування.
Разом з тим інформуємо, що пам’ятник (меморіальний комплекс) захисникам України, які віддали життя під час проведення антитерористичної операції на Пагорбі Слави по вул. Тихій, встановлений за рахунок обласного та міського бюджетів та урочисто відкритий 01.11.2018 на підставі рішення виконкому 12.04.2017 № 110 за результатами проведеного Закарпатською облдержадміністрацією відкритого архітектурного конкурсу (автори: скульптор В. Олашин, архітектор Ф. Осташ).

15.07.2019
Електронна петиція «Про встановлення в м. Ужгороді Меморіалу загиблим за Україну воїнам» від 25.04.2019 розглянута на 1-му пленарному засіданні XXXVIII сесії VII скликання Ужгородської міської ради 11 липня 2019 року, при цьому прийнято рішення № 1586 «Про розгляд петиції», що додається.

ІНШІ

Петицію підписали 259 осіб з 250 необхідних.

ФРІНТ СЕРГІЙ ЛЮДВИГОВИЧ

25 квітня 2019 р.