+ ще 391 громадa!

Встановленя Фандоматів-Автомати по прийому ПЕТ-пляшок

Фандомати - це автомати для прийому пляшок, мета яких зменшення кількості відходів, які направляються на звалища. В якості стимулу за кошну пляшку автомат зачисляє на карту кошти. Такі автомати варто встановити в місцях з великою кількістю перехожих. Наприклад, біля фонтану РОШЕН, по вул. Соборній і т.п. Такі автомати чудово показали себе в багатьох європейських країнах.

Вашу петицію, щодо встановлення автоматів для прийому ПЕТ-пляшок, опрацьовано виконавчим комітетом Вінницької міської ради.
Питання відокремлення ресурсоцінних компонентів з загальної маси побутових відходів, є надзвичайно важливим в умовах зростання виробництва товарів масового споживання одноразового використання.
При розгляді зазначеного питання, профільним департаментом ознайомлено з системою збору використаної тари за допомогою фандоматів. Принцип роботи заставної (депозитної) системи збору полягає в тому, що при здачі тари в фандомати, автомат повертає частину грошей, сплачених при купівлі напою, або надає бонуси для використання їх в торгівельному закладі. Така система ефективно працює в багатьох супермаркетах Європейських країн. На жаль, в Україні, не налагоджено подібне співробітництво між вітчизняними виробниками та операторами торгівельних мереж. А існуюча законодавчо-нормативна база не дає змоги місцевій владі зобов'язати торгівельні мережі встановлювати подібні автомати.
Щодо встановлення подібних автоматів за бюджетні кошти, повідомляю що, вартість одного автомату складає від 200 тис. грн. Для отримання певного економічно обґрунтованого ефекту, потрібно встановити не менше 10 автоматів. На жаль, бюджетом міської територіальної громади на 2019 рік не передбачено коштів на придбання фандоматів.
Для зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище, в місті впроваджена система роздільного збирання побутових відходів. Мешканцям запропоновано складувати ресурсоцінні компоненти (ПЕТ-пляшка, папір, скло, метал) в контейнери сухої фракції. Які після проходження процесу сортування, направляються на переробку.
Також, в 2018 році силами КУП «ЕкоВін», проведено закупівлю 100 контейнерів для ПЕТ-пляшки за процедурою електронних торгів. Частина з них вже розташована на контейнерних майданчиках багатоповерхової забудови міста. Крім того, мешканці мають можливість здавати пластикові вироби в пункти прийому вторинної сировини, що розміщені в кожному мікрорайоні міста.
Щиро дякуємо Вам за активну участь у життєдіяльності міста. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зробити наше місто кращим та процвітаючим.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 614 осіб з 350 необхідних.

П'яста Віталій Петрович

25 лютого 2019 р.