Задовільнити базові потреби безхатченків у м.Вінниці

Чи готові ми побачити невидимих?
МИ як і весь сучасний світ намагаємось зарадити проблемам безхатченків. Це не завжди виходить ефективно, це не завжди виходить віддано та справедливо.
• у Вінниці немає офіційного реєстру бездомних осіб, (але у 2018-2019 роках соціальні послуги отримували 174 бездомних)
• за інформацією вінницьких ЗМІ, громадських організацій, бездомні дискриміновані в отриманні медичної, психологічної та юридичної допомоги
• серед безхатченків розповсюджені як психічні, так і різні вірусні захворювання, в тому числі туберкульоз, ВІЛ та СНІД і їм важко отримати допомогу в лікуванні цих хвороб.
Звичайно є і позитивні зрушення. Маємо успішний досвід відповідальної громадської організації «Полум’я Надії», яка опікується безхатченками.
Соціальні служби роблять те, що в їх можливостях, відповідно до компетенцій, якщо бездомні звертаються. Маємо поодинокі ініціативи, які роздають їжу безхатченкам. Але, очевидно, що цього недостатньо. Ми як цивілізоване суспільство маємо зробити більше, і це в наших силах, потрібно консолідувати зусилля і обрати той шлях вирішення проблеми, який є прийнятним для нашого міста. Міста, яке себе позиціонує як комфортне та зручне для всіх.
Пропонуємо спільно побачити проблему і знайти ефективне її рішення.
До Вінницької міської ради маємо пропозицію розглянути спільно з громадським сектором та дотичними службами як задовільнити базові потреби безхатченків, як забезпечити права цих людей. Потреби мають бути задоволені у спосіб прийнятний для цих людей.
Не всі люди безхатьченки, але всі безхатьченки – люди.

Вашу петицію, щодо задовільнення базових потреб особам без постійного місця проживання у Вінниці розглянуто, та в межах компетенції, повідомляємо наступне.
Комплексною програмою Основні напрямки соціальної політики Вінницької об’єднаної територіальної громади на 2015-2020 роки» зі змінами, затвердженої рішенням Вінницької міської ради, передбачено соціальний захист бездомних осіб, які перебувають на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади, через влаштування в інтернатні установи, надання тимчасового притулку, послуг з працевлаштування, соціально-побутових, медико-профілактичних, соціально-педагогічних, освітніх, інформаційних та юридичних послуг, допомоги у поновленні та отриманні документів.
Вінницьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у рамках міжвідомчої співпраці з виконавчими органами місцевої влади та благодійниками-волонтерами безхатченкам надається наступна допомога:
 відновлення втрачених документів та сприяння у отриманні групи інвалідності;
 сприяння в отриманні бездомними особами необхідного для них комплексу медичних послуг;
 забезпечення проживання осіб вищеназваної категорії під час відновлення документів з забезпеченням гарячого харчування;
 при необхідності сприяння влаштуванню осіб цієї категорії до геріатричних та інших інтернатних закладів Вінницької області.
Разом з тим зазначаємо, що громадській організації «Полум’я надії» для реалізації проекту «Соціальне патрулювання» у 2018 році було виділено 43 365,00 грн., на 2019 рік передбачено - 99 899,00 грн.
Концепцією інтегрованого розвитку м. Вінниці 2030 передбачено створення муніципальної платформи для соціальної адаптації громадян, які перебувають в складних життєвих обставинах, в тому числі осіб без постійного місця проживання.
Зокрема заходами та проектами Концепції є:
- створення банку даних безхатченків, які перебувають на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади, з можливістю надання їм тимчасового місця перебування (тимчасової реєстрації) та забезпечення їх базових потреб.
З метою повернення в суспільство населення, що втратило соціальні зв’язки, зменшення явища бездомності необхідно створити та забезпечити функціонування закладу для тимчасового перебування таких осіб.
Таким чином, питання щодо задоволення базових потреб безхатченків перебуває на контролі у виконавчих органах Вінницької міської ради та є пріоритетним щодо соціального захисту таких осіб.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ

Петицію підписали 382 особи з 350 необхідних.

Дубина Світлана Антонівна

17 липня 2019 р.