дозволити діяльність кафе на продаж кави (напоїв) на виніс та з доставкою

Зараз у місті низка закладів [громадського харчування] продовжує роботу із зоною видачі чи на адресну доставку, як, наприклад, McDonald’s, служби доставки Глово, Ракета та Містер ам. Ці мережі виконують всі гігієнічні вимоги влади і мають можливість працювати, за таким же принципом працюють і відділення «Нової пошти». Але річ у тім, що кав’ярні теж працюють абсолютно так само. Тоді постає запитання: чим самовивіз із «Нової пошти» відрізняється від самовивозу з такої кав’ярні, як у нас? Зовсім нічим. Тому що контакт відбувається так само. Понад те, у кав’ярнях витримують навіть більші санітарні норми, дезінфекцію та дотримування дистанції ніж це прописано Міністерством охорони здоров’я.
Ми сподіваємося на розуміння та підтримку міської влади, тому що малий бізнес хоче і може працювати. Не закрити всіх і сподіватися, що все буде добре. А дати можливість відповідальному бізнесу продовжувати роботу. Понад те – сприяти в комунікації міській владі і пояснювати усім колегам по сфері, як саме потрібно виконувати норми безпеки.

За результатами розгляду звернення, висвітленого Вами у електронній петиції, створеної 10.04.2020 р., голосування щодо якої закінчилось 14.04.2020 р., повідомляємо наступне.
Відповідно до норм ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Як вказано в ч. 1 ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.
Приписами норм ч. 4 ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначено, що у рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності.
Таким чином вбачається, що Кабінет Міністрів України наділений повноваженнями щодо встановлення заборони діяльності суб’єктів господарювання на період дії карантину.
Підпунктом 8 п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), заборонено до 24.04.2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, крім суб’єктів господарювання, діяльність яких дозволена відповідно до приписів норм цієї постанови за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.
При цьому варто зауважити, що норми Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та інших нормативно-правових актів не наділяють органи місцевого самоврядування повноваженнями щодо надання дозволу на діяльність суб’єктів господарювання на період дії карантину, так як такі повноваження належать виключно Кабінету Міністрів України.

ПРОМИСЛОВІСТЬ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО

Петицію підписали 370 осіб з 350 необхідних.

Голуб Сергій Юрійович

10 квітня 2020 р.