Врятувати «Особняк Любомира Длуголенцького» від знищення в ході майбутніх “ремонтно-реставраційних” робіт

Садиба Любомира Длуголенського (вул. Магістратська, 66) є однією з небагатьох оригінальних пам'яток раціонального модерну у Вінниці.

Основа цього будинку зведена наприкінці ХІХ століття, а у 1909 році була реконструйована на замовлення Любомира Артуровича Длуголенцького (1875-1939) - адвоката, депутата Вінницької міської думи, директора філії Торгового банку, представника Нідерландського консульства у Вінниці.

Попри численні втрати первинного задуму архітектора, беззаперечним фактом є те, що особняк Длуголенцького є однією із найяскравіших споруд Вінниці початку ХХ століття.

Вінницька міська рада в 2021 році оголосила про наміри реставрації пам'ятки, в якій з 1966 року розміщується Вінницька дитяча художня школа.

На сайті prozorro (https://zakupivli24.pb.ua/prozorro/ ) з'явилася інформація про “ЗАКУПІВЛЮ робіт “Реставрації пам'ятки архітектури місцевого значення “Особняк капітана Длуголенського” по вул. Магістратській, 66 (ох. номер 23-М) (у т. ч. проектні роботи)”. Серед супроводжуючих документів, в “Додатку 3”, в “переліку основних даних та вимог” описані речі які викликають занепокоєння та вказують на подальші загрози для будівлі, які будуть означені як реставрація, а по факту відбудеться реконструкція чи перебудова, з непередбачуваними наслідками.

Рекомендуємо:
- скасувати вищезазначену тендерну закупівлю;
створити робочу групу для напрацювання необхідних досліджень, які в подальшому слугуватимуть технічним завданням для проектних робіт;
- провести відкритий (унікальний для Вінниці) пам’ятко-охоронний конкурс для розробки цілісного проекту повної реставрації пам'ятки;
- провести експертні та громадські слухання щодо напрацювань, які ляжуть в основу фінального технічного завдання для Проектно-кошторисної документації (ПКД);
- залучити висококваліфіковані профільні організації до належної та прецендентної реставрації пам'ятки;
- залучити робочу групу до контролю за процесом проектування та процесом реконструкції.

Виконавчими органами Вінницької міської ради розглянуто Вашу петицію щодо рекомендацій з проведення реставраційних робіт садиби Любомира Длуголенцького по вул. Магістратська, 66 в м. Вінниці, інформуємо наступне.
За інформацією наданою департаментом культури, закладом «Вінницька дитяча художня школа» відповідно до програми реставрації, затвердженої рішенням виконавчого комітету № 723 від 18.03.2021 р., було оголошено закупівлю робіт з проектування Реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Особняк капітана Длуголенцького» по вул. Магістратській, 66 (охор. номер 23-М), на даний час закупівлю згідно з предметом закупівлі, код національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» – 71320000-7 – Послуги з інженерного проектування, відмінено з підстави, що передбачена згідно з ч. 19 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель.
Проведення зазначеного Вами виду конкурсу, а також експертних та громадських слухань при виконанні ПКД не передбачено чинним законодавством.
Визначення виконавця ПКД, який також здійснює технічний та авторський нагляд за веденням реставрації, відбувається за результатом тендерної закупівлі.

Петицію підписали 376 осіб з 350 необхідних.

Марущак Леонід Михайлович

24 березня 2021 р.