ПОВЕРНУТИ ДО НАВЧАННЯ УЧНІВ 1-4 КЛАСІВ

у звязку з покращенням епідситуації в місті,просимо відновити навчання 1-4 класів.
Дистанційне навчання для молодшої школи є неефективним.
Повернення в школи учнів 1-4 класів поліпшить процес навчання і дозволить батькам спокійно працювати.

Ваша петиція від 20 квітня 2021 року щодо повернення учнів молодших класів міста Вінниці на навчання до школи розглянута виконавчими органами Вінницької міської ради, в межах компетенції, повідомляємо наступне.
Відповідно до статті 5 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, серед іншого, належить забезпечення проведення профілактичних і протиепідемічних заходів на територіях населених пунктів, а також робіт по ліквідації епідемій та спалахів інфекційних хвороб.
Частиною сьомою статті 30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» установлено, що у разі виникнення чи загрози виникнення або поширення особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб, масових неінфекційних захворювань (отруєнь), радіаційних уражень населення органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування за поданням відповідних головних державних санітарних лікарів у межах своїх повноважень можуть запроваджувати у встановленому законом порядку на відповідних територіях чи об'єктах особливі умови та режими праці, навчання, пересування і перевезення, спрямовані на запобігання та ліквідацію цих захворювань та уражень.
Рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол №5 від 18.02.2021 року) вказано обласним держадміністраціям у разі ускладнення епідемічної ситуації в регіонах розглянути можливість щодо запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19).
З початку березня 2021 року на території Вінницької області спостерігається погіршення епідемічної ситуації із захворюваності на COVID-19.
Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вінницької обласної державної адміністрації (протокол №7 від 01.03.2021 року) рекомендовано органам управління освітою територіальних громад, власникам/засновникам спільно з керівниками закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої та позашкільної освіти усіх типів та форм власності перевести на дистанційне навчання 1-4 класи закладів загальної середньої освіти.
Станом на 02.03.2021 року у закладах загальної середньої освіти міста Вінниці було підтверджено випадки захворювання на коронавірус у 147 вчителів та 149 учнів, перебували на самоізоляції 60 вчителів та учні 82 класів.
Відповідно до частини третьої статті 4 Закону України «Про повну загальну середню освіту» положення про форми здобуття повної загальної середньої освіти затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.
Згідно з пунктами 1-3 розділу ІІІ «Організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання» Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 08.09.2020р. №1115, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.09.2020р. за №941/35224, технології дистанційного навчання можуть використовуватись закладами освіти під час організації здобуття освіти за різними формами (очною (денною, вечірньою), заочною, мережевою, екстернатною, сімейною, педагогічним патронажем) для забезпечення освітнього процесу під час карантину. Рішення про використання технологій дистанційного навчання в освітньому процесі приймається педагогічною радою закладу.
02.03.2021 року педагогічними радами закладів освіти міста прийнято рішення щодо переведення на дистанційне навчання 1-4 класи закладів загальної середньої освіти та організацію освітнього процесу шляхом використанням технологій дистанційного навчання.
В подальшому рішеннями комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вінницької обласної державної адміністрації рекомендовано сільським, селищним, міським головам розглянути питання щодо заборони відвідування закладів освіти усіх типів та форм власності її здобувачами, в тому числі учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, крім здобувачів закладів дошкільної та спеціальної освіти, з 00.00 години 03 квітня до 0.00 годин 12 квітня 2021 року (протокол №8 від 03.04.2021 року), з 00.00 годин 19 квітня до 00.00.годин 01 травня 2021 року (протокол №11 від 16.04.2021 року).
Тому, рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вінницької міської ради (протокол № 13 від 02.04.2021 року) заборонено з 03 квітня 2021 року відвідування закладів освіти усіх типів та форм власності її здобувачами, в тому числі учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, крім здобувачів закладів дошкільної та спеціальної освіти Вінницької міської територіальної громади.
Вдячні Вам за небайдужість та активну громадську позицію

ОСВІТА

Петицію підписали 364 особи з 350 необхідних.

Кувшинова Людмила Валеріївна

13 квітня 2021 р.