Нова туристична родзинка Вінниці. Замок на острові Кемпа.

Пропоную до розгляду ідею створення ще однієї «родзинки» Вінниці, яка не тільки прикрасить місто, але буде ще більше приваблювати туристів і стане улюбленим місцем відпочинку вінничан. Суть ідеї у тому, щоб в самому історичному серці міста на острові Кемпа побудувати замок.

Лише уявіть красу і безліч цікавинок цього комплексу – ажурні стіни з білого каменю по периметру острова (до речі, більшість дерев необхідно зберегти), на баштах середньовічні гармати, які будуть стріляти у дні великих свят, широкий кам’яний міст із кованою решіткою при вході у замок. У стінах замку можна зробити декілька ресторанів, кафе, стилізованих під середньовіччя, гончарну лавку, пекарню, кузню, музей, художню майстерню, виставку, сувенірні лавки тощо. Вулички і площа мають бути вимощені бруківкою по яких курсуватимуть карети. Під островом можна побудувати підземні ходи. В центрі площі – оглядову вежу з прапором міста на верхівці. Можна замовити декілька «парусних» кораблів, які будуть використовуватись для оглядових екскурсій по Бугу. Персонал комплексу має бути одягнутий у стилізовану одежу і створювати відповідний настрій. І так далі… ідей дуже багато)

Зрозуміло, що реалізація цього проекту буде дуже затратною з фінансової точки зору, але ж, хіба дорожче, ніж побудувати декілька типових безликих багатоповерхівок і хіба результат не вартий вкладених коштів, які, до речі, поступово будуть повертатись до бюджету міста і інвестора.

Лише уявіть, як буде виглядати наш чудовий фонтан на фоні підсвічених ліхтарями стін замку, скільки туристів будуть намагатись побувати тут, скільки грошей вони залишать у нашому місті і які приємні враження по Вінницю рознесуть по всьому світу.

Ваша електронна петиція, стосовно створення замку на острові Кемпа, опрацьована.
Завдяки своєму розташуванню острів Кемпа має значний потенціал розвитку в загальній структурі міста. Існують передумови для якісного перетворення даної території в функціонально наповнений об’єкт з відповідною інфраструктурою, елементами благоустрою, доглянутою парковою зоною та зоною для відпочинку, де можна буде проводити різні культурні заходи. Однак таке перетворення потребує проведення ряду заходів та комплексу робіт.
Також повідомляю що наразі відповідно до Програми розроблення містобудівної, землевпорядної, пам’яткоохоронної документації загальноміського перспективного значення на 2013-2015 роки, розробляється Концепція річки Південний Буг якою передбачена інтеграція річкового простору в загальноміське середовище міста Вінниці.
Відповідно до Водного кодексу України, Статті 89, щодо обмеження господарської діяльності в прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах, П. 4 «будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів», тому будь яке будівництво на острові Кемпа заборонено чинним законодавством.
Наразі розглядається питання по створенню мережі рекреаційних зон пов’язаних між собою туристичним сценарієм.

Петицію підписали 264 особи з 350 необхідних.

Пущал Ігор Анатолійович

9 грудня 2015 р.