Забезпечення майбутніх вінницьких матусь коробками "Baby Box"

У 1939 році фінський уряд почав унікальну традицію. Всім вагітним жінкам видається коробка з набором найнеобхіднішого на перший час одягу для дитини, постільною білизною та іграшками, а сама коробка використовується як дитяче ліжечко. Сенс всього цього - дати дітям однакові стартові позиції в житті незалежно від статусу їх батьків.

Але важливо сказати, що впровадження цієї ініціативи більше 70 років тому на державному рівні дозволило досягти фінам найнижчого у світі рівня дитячої смертності. Як? Коробку видавали безкоштовно вагітним, які повинні були стати на облік до четвертого місяця. Так вони обстежувались лікарями до самих пологів і вчасно отримували всю необхідну медичну допомогу.

Baby box – коробка яка виконана з міцного картону. Якщо покласти у таку коробку матрац, вона послужить ліжечком чи люлькою у перший рік народження дитини. Таким чином дитина не спить у ліжку з батьками, де є ризик удушення, а у своєму ліжечку.

В також набір входять підгузки, слинявчики, одяг, іграшки, пляшечки, матрац та спальний мішок, водонепроникний чохол, 100% бавовняне простирадло, рушник, боді, чоловічки, комбінезон на холодну пору року, медичний набір (термометр, носовий аспіратор, спринцівка, олійка та шампунь для дитини, присипка, ножиці тощо) шкарпетки, нагрудник , пара рукавичок,шапочка для новонародженого, прорізувач для зубів, пакети зберігання грудного молока, та слінг.
Вище перераховане може змінюватись і доповнюватись.
Більше про вміст такої коробки можна дізнатись за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=Dc0NAVW5c2s

В зв'язку з децентралізацією влади та наявністю додаткових надходжень у міський бюджет, Вінниця може стати інноватором у цій сфері та започаткувати подібну традицію у нашому місті. В той же час, така підтримка від міської влади може скоротити кількість батьків що відмовляються від дітей, через брак коштів на утримання новонародженого

Виконавчі органи міської на Вашу петицію щодо забезпечення вінницьких матусь коробками «Baby Вox» повідомляють наступне.
У 2017 році до департаменту соціальної політики міської ради звернулося 4444 жінки, які оформляють державну допомогу при народжені дитини відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’я з дітьми» та Постанови КМУ від 27.12.2001 р. №1751 «Про затвердження Порядку виплати державної допомоги сім’ям з дітьми».
В 2017 р. в пологодопоміжних закладах м. Вінниці народилося 5095 дітей, відмов від новонароджених не було.
Одночасно повідомляємо, що на сьогодні в галузі охорони здоров’я першочерговими проектами є модернізація закладів охорони здоров’я та оснащення сучасною апаратурою всіх закладів, які надають медичну допомогу дітям. Відповідно передбачити видатки на придбання коробок «Baby Вox» в 2018р. не має можливості.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Петицію підписали 407 осіб з 350 необхідних.

Бабич Вероніка Сергіївна

3 січня 2018 р.